​Betojt Matolcsy, és feláldozta a saját kabinetfőnökét

Ennél jobban lehetséges egyáltalán szájból segget csinálni? Az MNB mai közleménye Matolcsy MNB-elnök keddi, Orbán Viktor jelenlétében elmondott szavait cáfolva fikciónak nevezi, amit Matolcsy kabinetfőnöke leírt a könyvében. Mennyire kell butának lenni Magyarországon a politikai bukáshoz?

„Wiedermann Helga gazdasági regényében egy fikciót ír le, természetesen az NGM-et vezető miniszter nem tájékoztathatta a befektetőket arról, hogy Magyarország az IMF-hez fordul, hanem több lehetőség között ezt is, mint követhető utat jelölte meg"

Advertisement

Ez szerepel a csütörtöki MNB-közleményben, ami minden eddiginél nevetségesebbé teszi a gyáva magyar jegybankelnököt. Matolcsy György azért rezelt be, mert sem ő, sem Wiedemann Helga nem vették észre, hogy az utóbbi nemrég megjelent könyvében olyan sztorit mesél el, amit nemhogy titkolni kéne, hanem ami a Főnök büntetőjogi felelősségét is felveti.

Advertisement

Azt köpte el ugyanis Wiedemann, hogy amikor 2011.-ben megrogyott a magyar gazdaság, és a kormány titokban visszahívta az IMF-et, az akkor még miniszter Matolcsy ezt a tényt egy ebéden elkotyogta a Goldman Sachs amerikai befektetési bank embereinek. Egy ilyen információ birtokában, tudva, hogy a forint azonnal erősödni fog, rengeteg pénzt kereshettek a bankárok.

Ugyanez a Matolcsy kedden, a miniszterelnök jelenlétében az egekbe magasztalta a könyvet, és nemhogy nem nevezte fikciónak, hanem pont az ellenkezőjét állította:

"Wiedermann Helga könyvét mutatjuk be, és egyben ünnepeljük, hogy volt valaki, aki az elmúlt évek történetét megírta. És természetesen miniszterelnök úr föl is kért bennünket, hogy ha már együtt felépítettük az elmúlt évek sikereit, akkor legyen bátorságunk ahhoz, hogy meg is írjuk ennek a történetét" (…) "Köszönöm, ezt, amit itt Helga ebben könyvben megírt, ezt együtt végigéltük, megtettük, elértük, és azt gondolom, hogy a nap is süt, tehát talán fölülről is tetszik, amit műveltünk."

Advertisement

A két megnyilatkozás között 48 óra telt el, ugyanarról a könyvről és ugyanarról a valóságról beszélünk. És Matolcsy nemcsak tökfilkó, de lovagiatlan is, hiszen a bemutatón elárulta, hogy ráadásul együtt írták a könyvet, most meg simán hazugnak állítja be Wiedemannt, és már szó sincs arról, hogy szerzőtársak lettek volna. Igazán karakán viselkedés!

Elképesztő, mi kell ahhoz, hogy egy magyar káder, ha már bejutott a mézesbödönbe, kikerüljön onnan.

Vélemény, hozzászólás?