A bolondok aranya nélkül elpusztulna az élet a Földön

A fiatal magashegységek egyáltalán nem csak úgy ott vannak: csúcsaik ásványok futószalagjai, kulcsszerepet játszanak a földi klíma stabilizálásában. Ha nem lennének, jégsivatag lenne a bolygó. Ezt állítja egy lenyűgöző új dolgozat a Nature-ben.

Illustration for article titled A bolondok aranya nélkül elpusztulna az élet a Földön

A fiatal magashegységek egyáltalán nem csak úgy ott vannak: csúcsaik ásványok futószalagjai, kulcsszerepet játszanak a földi klíma stabilizálásában. Ha nem lennének, jégsivatag lenne a bolygó. Ezt állítja egy lenyűgöző új dolgozat a Nature-ben.

Advertisement

A Himalája, az Alpok, a Sziklás-hegység és az Andok fiatal hegycsúcsain keresztül rengeteg ásványi anyag tör a földköpenyből a felszínre. Az egyik legfontosabb a kalcium. Az alkáliföldfémek közé tartozó elem előszeretettel reagál a légköri szén-dioxiddal, mészkőként kötve meg azt. A mészkövet aztán lemossa az eső, a folyók a tengerekbe hordják, ahol lesüllyed, és lényegében örökké kikerül a körforgásból.

Louis Derry, a New York állambeli Cornell Egyetem geokémikusa szerint ennek a folyamatnak rég ki kellett volna vonnia az összes szén-dioxidot a légkörből. Bár a szén-dioxidról manapság inkább a globális felmelegedés fő okaként van szó, a túl kevés legalább olyan rossz: nélküle a Föld sivár, az itt kialakult élettel összeegyeztethetetlenül hideg bolygóvá alakulna. A kalcium által megkötött szén-dioxid fogyását a vulkánkitörésekkel a légkörbe kerülő gáz sem tudja pótolni.

Advertisement

A március 20-án megjelent, Sulphide oxidation and carbonate dissolution as a source of CO2 over geological timescales (Szulfidok oxidációja és karbonátok oldódása mint földtörténeti időléptékű CO2-forrás) Nature-dolgozat szerint a megoldást a bolondok aranya, azaz a pirit rejti, ami kémiailag vas(II)-szulfid. Ezt is a fiatal magashegységek hozzák a felszínre, a vas(II)-szulfid a légköri oxigénnel érintkezve kén-dioxiddá alakul, a kén-dioxid pedig képes kiszabadítani a szén-dioxidot a kalcium öleléséből, és visszaengedni a légkörbe. A folyamat eddig is ismert volt, de azt senki nem gondolta volna, hogy elég vas(II)-szulfid van ehhez a fiatal hegységekben.

Ehhez Mark Torresnek, a dolgozat egyik szerzőjének a dél-amerikai tanulmányútja kellett. Az Andok csúcsairól lezúduló folyókban rengeteg vas(II)-szulfidot találtak, ebből extrapolálva arra jutottak, hogy a Föld viszonylag kis területét borító fiatal magashegységek a kén fő forrásai.

Advertisement

Az egész kutatás nagyon az elején tart még, Torres is azt mondja, hogy egy kicsi megvizsgált területből maximum következtetni lehet, és további kutatásokat indítani. De az biztos, hogy valami nagyon érdekesre bukkantak.

Fotó: Vittorio Sella

Vélemény, hozzászólás?