Cicaharc! Puzsér Róbert új frontot nyitott

Illustration for article titled Cicaharc! Puzsér Róbert új frontot nyitott

Nem lehet egyszerű az ember élete, ha ő a magyar kultúra Hivatásos Kiabálóembere. És főleg akkor, ha egy tévéműsort a holokauszthoz hasonlít. Főleg, ha ezután elküldik a picsába. Főleg, ha ezt nem hagyja annyiban.

Advertisement

Puzsér Róbert egy hét (azaz 7!) órás beszélgetésben a huszonöt legrosszabb magyar tévéműsorról beszélgetett Dancsó Péterrel, amikor szóba került a ValóVilág, amiről a Nagy Magyar Megmondó a következőket mondta:

A holokausztot is rengetegen csinálták, gondoljatok bele, hogy mekkora infrastruktúra, mennyi munka: megszervezni azokat a transzportokat, pont amikor érkeznek, akkor ürüljenek ki a krematóriumok, barakkok. Az kurva nagy munka ám!

Advertisement

Ezt a Blikk úgy írta meg, hogy Puzsér a holokauszttal viccelt, én ebben nem látom a viccet, mert annak általában van bevezetője, felvezetése és csattanója, de ha mondjuk az Andy Kaufman-stílust vesszük alapul, akkor legalább groteszk gesztusértéke. Akárhogy is nézem, ennek egyik sem volt, azon kívül, hogy "holokauszt". Ami meg annyira nem jófejség, mint megmondani mondjuk az Éden Hotelről, hogy az aztán A FERTELMES MOCSOKNAK A TETEJE.

Sixx a comment:comnál teljesen érthető reakcióként elküldte a büdös picsába Puzsért, idézem "joggal küldelek el téged a büdös picsába", merthogy pont ő volt az, aki annak az igénytelenségnek akart keresztbe feküdni, amit például Hajdú Péter testesít meg szerinte.

Advertisement

Mivel Puzsérnek a saját véleményalkotás legalább annyira életszükséglet, mint a növényeknek a napsugárzás energiája, egy hosszú Facebook-posztban megmagyarázta, hogy sixxet olyan személyes indíttatás fűtötte, hogy Bayer Zsolt elbújhat mögötte. És ha valaki szeretné eljátszani a "Szpottold a bölcsészt!" nevű játékot, akkor tekerjen rögtön a legvégére, de vigyázzon, mert akkor rögtön megnyeri.

Ennél a sixxnél teljesen elgurult a gyógyszer. Soha életemben nem olvastam még olyan – akár nyomtatott, akár elektronikus – újságcikket, melynek a szerzője ennyire kivetkőzött volna magából. A személyes indíttatás annyira átüt a sorokon, hogy már félreérthetetlen – Bayer Zsolti csak ábrándozik arról, hogy valaha életében képes legyen így átélni egy indulatot, és azt ennyire kontroll nélkül merje megszövegezni és közzé tenni. Ráadásul semmi sértő nincs abban a párhuzamban, amit felállítottam. A rosszat jól művelni összehasonlíthatatlanul több kárt, szenvedést és nyomorúságot okoz, mintha valaki a rosszat rosszul gyakorolja. Nem poénkodás ez a holokauszttal, és főleg nem nem annak a relativizálása, hanem ezeknek a hallatlanul társadalomromboló realityknek a helyükre tétele.

Egyébként értem én a csávó felháborodását, ha ugyanis bármilyen mértékben is helytálló a párhuzam a holokauszt és a Való Világ között, akkor ő bizony az az újságíró, aki egy évtizede mindent elkövet ennek az embertelen projektnek a népszerűségéért és sikeréért. Úgy tűnik, a látszat ellenére ennek a bulvárpropagandistának mégis van lelkiismerete, amely ezúttal ébredezni kezdett: sixx végre ellentmondást él meg a civilizációs normák és a saját mindennapos tevékenysége között. Új és zavaró érzés – el kell oszlatnia. Úgy vélte, hogy ha kommentár nélkül hagyja az általam vont párhuzamot a reality-show és a szervezett népirtás közt, azzal hallgatólag elismeri, hogy napi szinten kollaborál egy civilizációs bűncselekményben. Sixx minden valaha létezett újságírói normát alulmúló, eszeveszett mocskolódását ennek a lélektani mechanizmusnak a számlájára írom. A pszichológia így hívja: kognitív disszonancia redukció.

Advertisement

Legjobb a threadben a hebegve megjelenő sixx, aki csak annyit tudott hozzátenni a poszthoz, hogy "Jézusom."

Vélemény, hozzászólás?