​És nincs az Úr a hegy tetején. Semjén Zsolt költészete

A Mandiner bukkant rá hirtelen a kereszténydemokrata pártelnök 2008-ban kiadott verseire, aztán kiderült, hogy fent van az egész kötet az interneten. Az Egyenes úton c. mű nemcsak költészetet tartalmaz.

A Mandiner bukkant rá hirtelen a kereszténydemokrata pártelnök 2008-ban kiadott verseire, aztán kiderült, hogy fent van az egész kötet az interneten. Az Egyenes úton c. mű nemcsak költészetet tartalmaz.

Illustration for article titled ​És nincs az Úr a hegy tetején. Semjén Zsolt költészete

Advertisement

Hanem sok minden mást is, parlamenti beszédeket, tanulmányokat, interjúkat nagy mennyiségben, egyebek közt olyan meghatározó témákról, mint a cölibátus, a melegházasság, Gyurcsány Ferenc vagy az SZDSZ. Gyorsan átpörgetve a közel kétszáz oldalt a legmegkapóbbnak azt az interjúrészletet találtam, amelyből kiderül (ezt eddig nem tudtam, kövezzetek meg, ha ti igen), hogy Semjén és Bayer Zsolt publicista osztálytársak és jó barátok voltak a gimnáziumban, szívesen torpedóztak az utolsó padban, és egy alkalommal rettenetesen berúgtak a hajógyári-szigeti Fekete Bárányok-koncerten, tizennégy évesen. Semjénnek rengeteg Pink Floyd-lemeze is volt, ám egyszer csak fehérre meszelte a szobáját, és kirakott egy feszületet az íróasztala fölé. Nagyon szeretem az ilyen emberi történeteket, nem viccből mondom, ráadásul mit meg nem adtam volna, ha nekem is meglettek volna ezek a sok-sok Pink Floydok.

Na mindegy, a versek a könyv végén találhatók, szkrollozni kell értük nem keveset. Sajnos nem frissek, nem az érett férfi lelkéhez visznek közelebb, még a nyolcvanas években írta őket a költő, amikor jószerével csak kereste a helyét a világban. Ám ahogy a szerkesztők fogalmaznak: míg Semjén később "a politika vaskos realitásai felé fordult, a közösség tagjai olvasták és őrizték ezeket a műveket." Úgyhogy így kell hozzáállni szerintem, bölcs derűvel, megbocsátóan, nyitottan a rezdülésekre. A ciklus címe: Sub specie aeternitatis. A mérce az örökkévalóság, hogy lehetne ennél kevesebb.

Advertisement

Miután az Isten vasvesszőjét a Mandi már ellőtte, ízelítőképpen álljon itt az Intelem c. négysoros:

A pásztor,
kinek nem pásztora
a legkisebb bárány,
már közelít a farkashoz.

A többiért kattintsatok.

(a fotót is a kötetből vettem, az alkotót ábrázolja gimnazista korában)

Vélemény, hozzászólás?