Ez a legbénábban kommunikáló kormány eddig. Hogy jutottunk ide?

A Fidesz barátai és ellenségei mindig is egyetértettek abban, hogy a párt kommunikációban különösen erős. Ez a Fidesz alaptása óta így van. Sőt, az ellenfelek sokszor kifejezetten ezzel támadták őket, miszerint mást sem tesznek, mint rémisztő profizmussal kommunikálnak. A fóbiások Orbánt egyfajta Goebbelsnek látták, aki tetszése szerint húzogatja a szálakat és hitet el bárkivel bármit.

A 2010 óta tartó második Fidesz-időszak ehhez képest – a rezsicsökkentési akciót és talán az EU-ellenes óriásplakátos hecckampányt kivéve – az ügyetlenségek sorozata. Nem az üzenetek tartalmáról beszélek, hanem a célba juttatás módjáról, a propagandaeszközök ügyes használatáról. Ez az elbénulás különösen jól érezhető a külföldi kommunikációban.

Advertisement

A nagykövetek utasítása arra, hogy ha Magyarországot elmarasztaló cikket olvasnak, azonnal írjanak harcias olvasói levelet, a közép- és nyugat afrikai katonai diktatúrákkal hozott minket egy szintre, ugyanis kábé ők az utolsók a világon, akik ilyesmivel égetik magukat. Ugyanannek az ötletnek a másik leágazása a szellemi honvédelmi mozgalom. A humortalan, az élő fába is belekötő kekeckedés és a kritikák sértett felhánytorgatása még soha, sehol nem szerzett barátokat senkinek. Nem az a baj vele, hogy pöcsfejség, hanem hogy nem hatékony.

Szintén nevetséges, és egész Magyarországnak kárt okozó húzás volt, hogy a külföldi magyar kulturális intézetek vezetőinek konkrétan megtiltották, hogy bármiről nyilatkozzanak a budapesti központ engedélye nélkül. Ezek az emberek azért léteznek, hogy Magyarország hírét terjesszék a világban, de a Fidesz paranoid, értelmetlen módon megtiltotta ezt nekik.

Advertisement

Csak kis kárt okoz az országnak, mert kutya nem olvassa, de hasonlóan amatőr dolog Kumin Ferenc önégetésügyi államtitkár Tumblr-blogja, ahol a félelmetes profi kommunikációs szakember 73 flekk hosszúságú, száraz, sértett hangvételű, félelemkeltő kinézetű szövegtengerekkel próbálja megnyerni a vicces képekkel, animgifekkel és egysoros szövegekkel kommunikáló nemzetközi mikroblogger közösséget a magyar ügynek.

És ha mindez nem lenne elég a 444.hu mai cikkében leleplezte, hogy milyen is az a világ 50 országából származó 66 civil szervezet, amely álltólag ünnepli és támogatja a magyar Fidesz-alkotmányt, amit a kormány óriási kommunkációs győzelemként jelentett be. Nem kis részben apró, jelentéktelen, szélsőséges viccszervezetekről, homoszexuálisgyűlölő fanatikusokról és hasonlókról volt szó. No meg rengeteg kinyomozhatatlanul kicsi, még weboldall sem rendelkező dél-amerikai "talán kamu, talán nem" szervezetről, akik aztán végképp semmit sem tudhatnak vagy gondolhatnak a magyar alkotmányról. Szóval úgy jelentettek be egy nagy durranást, hogy alapszinten sem gondoltak arra, hogy valaki esetleg utána fog nézni, hogy kik is azok a magyar alkotmányért rajongó külföldi civilek.

Advertisement

Ezek alapján csak arra tudok gondolni, hogy a Fidesz a kommunikációs renoméját jelentős részben egyetlen személynek, a balos sajtó által démonizált Wermer Andrásnak köszönhette. Nem véletlenül démonizálták, hanem mert irtóra tartottak tőle, teljes joggal. Amióta ő nincs, a Fidesz egyetlen kommunikációs műfajban maradt tényleg profi. A választók sajtót nem, vagy minimálisan fogyasztó, a világról saját információkkal nem rendelkező rétegének szóló két- háromszavas üzenetek sulykolásában. Ez egyébként fontos terület és jelentős hasznot hajt a pártnak. De a kommunikálás nemcsak ebből áll.

Magyarország külföldi megítélése jelentős részben ezek miatt olyan rossz, mint a rendszerváltás óta soha. Nem a nemzetközi baloldal, a Bilderberg-csoport és a szürke ufók összeesküvése, hanem a portáshozzáállással és agresszivitással párosuló kormányzati ügyetlenség hozta ezt a helyzetet.

Vélemény, hozzászólás?