Ferenc pápa bűnbánatra szólította fel az olasz maffiát

Illustration for article titled Ferenc pápa bűnbánatra szólította fel az olasz maffiát

Ferenc pápa ismét akcióba lendült. Azt üzenete a keresztapáknak, hogy amennyiben nem változtatják meg véres pénzen és hatalmon alapuló életvitelüket, pokolra fognak jutni. Ferenc már több száz olyan családdal találkozott Rómában, akiknek a rokonai korábban a maffia áldozatai lettek.

Advertisement

A pápának nem ez az első fellépése a szervezett bűnözés ellen. Januárban, miután a kalábriai maffia egy rajtaütés során egy hároméves gyerekkel is végzett, szintén bűnbánatra és megtérésre hívta a gyilkosokat. A szervezett bűnözést akkor "az emberek kihasználásáért és szolgaságba taszításáért" ítélte el.

A XX. században korántsem volt egyértelmű a pápák fellépése az olasz maffia ellen. Az áldozatoknak 1993-ig kellett várni, amikor II. János Pál először ítélte el és hívta bűnbánatra a maffiafőnököket. Egy hónappal később két olasz katolikus templomban is bomba robbant.

Advertisement

A legnagyobb olasz maffiacsaládok- a szicíliai Cosa Nostra, a kalábriai 'Ndrangheta és a Nápoly környéki Camorra- összesen 116 milliárd eurós éves pénzforgalmat bonyolítanak le az ENSZ becslései szerint.

[Guardian]

Vélemény, hozzászólás?