Gyászol a Cink, Iain Banks halálos beteg, egy évig sem fog élni

Illustration for article titled Gyászol a Cink, Iain Banks halálos beteg, egy évig sem fog élni

Majdnem sírok, mert most tudtam meg, hogy Iain Banks, aki P.J. O'Rourke mellett a kedvenc nem magyar íróm, és a Kultúra-könyvek szerzője, maga jelentette be, hogy hónapokon belül meg fog halni. Banks a fájós hátával ment el orvoshoz, ahol kiderült, hogy szinte az összes belső szervére áttételeződött rákja van, ami a hólyagjából kezdett terjedni, de elérte a máját, a hasnyálmirigyét és a nyirokmirigyeit is.

Advertisement

Banks skót, Skóciában is él, és az első könyve óta kettős irodalmi életet élt. Iain Banks néven klasszikus szépíró, míg a cseles Iain M. Banks álnév mögé bújva a világ legjobb sci-fi szerzője. Ha még semmit sem olvastál tőle, akkor indításnak a Darázsgyárat ajánlom, ami az első könyve, nem sci-fi, és lehengerlő, brutális erejű, ugyanakkor könnyeden gördülő próza. A magyar fordítás nagyon jó, úgyhogy bátran vágjon bele az is, aki nem tud annyira angolul. Aztán jöhetnek a Kultúra-könyvek, a Játékmesterrel kezdve. A sci-fi Banksben az a fantasztikus, hogy nemcsak elképesztően jól, sőt Philip Roth-szinten tud írni, hanem bevállalja egy teljes univerzum megteremtését is, mint mondjuk Asimov.

Banks csak 59 éves, én pedig arra rendezkedtem be, hogy ősöreg koráig egy-kétévente ír egy újabb Kultúra-sztorit. Most már nem fog, ő maga írta, hogy most nyomdában lévő, The Quarry (Kőbánya) című könyve lesz az utolsó.

Advertisement

Banks a szörnyű hír hallatán azzal kérte meg a nője kezét, hogy "megtisztelnél azzal, hogy az özvegyem leszel?" Most már nászúton vannak.

Vélemény, hozzászólás?