Ha rendes antiszemita, akkor akár buzi is lehet

Fuldoklik a jobbikos és két csónak közelít felé: egy buzié és egy zsidóé. Melyikbe száll be? Most már tudjuk: a buziéba.

A Jobbik közleményben jelentette be, hogy az ország összes nagyobb településén javasolni fogja, hogy Tormay Cécile-ről közteret nevezzenek el. Tormay a Horthy-rendszer népszerű jobboldali írónője volt, leghatásosabb politikai műve a nyíltan zsidógyűlölő Bujdosó könyv, ami a Tanácsköztársaság időszakáról szóló napló. Az írónő azonban nemcsak nemzeti érzelmű antiszemita volt, hanem valószínűleg leszbikus is, amiért perbe is fogták. De eleget zsidózott ahhoz, hogy a Jobbik rajongjon érte.

Advertisement

Nemcsak a Jobbik, hanem Orbán miniszterelnök udvari bolondja, Kerényi Imre is. Ő javasolta ugyanis Tarlós főpolgármesternek, hogy nevezzen el közteret az írónőről Budapesten. Tegnap döntöttek volna, de Tarlós egyelőre visszakozott. Magyarországon számozni kéne az utcákat, hogy ne törjön ki félévente egy ugyanilyen nyomasztó vita.

Az önmagában nem lenne túl izgalmas, hogy a Jobbik egy antiszemitát nyom, de hogy Orbán alkotmány- és polgárikultúra-ügyi főmegbízottja is ugyanazt tolja, az már eggyel dermesztőbb.

Advertisement

Íme a Jobbik közleménye:

K Ö Z L E M É N Y

Minden jelentős magyar településen nevezzenek el közterületet Tormay Cécile-ről!

A magyar önkormányzatok önrendelkezésének alapvető eleme, hogy közterületeik elnevezéséről a helyhatóságok önállóan dönthetnek. Ezen jogosultságukat elvitatni nem lehet. Döntéseiket igazságtalanul minősítgetni – különösen „messziről jött” embernek – méltánytalan dolog. A képviselőtestületeket pedig utasítgatni döntéseik megváltoztatására: durva szereptévesztés. Felszólítom ezért Ronald S. Laudert, a Zsidó Világkongresszus elnökét – aki nemrégiben megdöbbenésének adott hangot, amiért a főváros utcát kíván elnevezni Tormay Cécile-ről – kérjen bocsánatot bárdolatlan kijelentéseiért és kövesse meg az írónő emlékét.

Kezdeményezem egyúttal minden jelentős magyar önkormányzatnál, hogy legyen egy közterületük elnevezve az írónőről. A Corvin-lánccal kitüntetett, többszörösen is Nobel-díjra jelölt Tormay Cécile kiemelkedő szépirodalmi munkásságának korszakalkotó műve, a Bujdosó könyv egy szemtanú hitelességével mutatja be a trianoni katasztrófát előkészítő úgynevezett „patkánylázadást”.

A közeljövőben a Jobbik önkormányzati képviselői országszerte benyújtják – Tormay Cécile emlékezetét méltó módon megörökítendő – a közterületek elnevezéséről szóló határozati javaslataikat.

Hegedűs Lorántné országgyűlési képviselő

Vélemény, hozzászólás?