Halállal és erőszakolással fenyegetik a tízfontos bankjegy miatt

Illustration for article titled Halállal és erőszakolással fenyegetik a tízfontos bankjegy miatt

Extrém gyűlölethullám célpontja lett Caroline Criado-Perez brit feminista aktivista pusztán amiatt, hogy sikerült egy nőt, Jane Austent fellobbiznia a tízfontos bankjegyre. Óránként tucatnyi fenyegetést kap a Twitteren. Válaszul elkezdte kitwittelni a kiborult férfiak üzeneteit.

Advertisement

Illustration for article titled Halállal és erőszakolással fenyegetik a tízfontos bankjegy miatt

Annyira eldurvultak a nőt pénzen elfogadni képtelen férfiak, hogy a rendőrség a hétvégén le is tartóztatott egy 21 éves, Criado-Perezt gyalázó fickót. Ez sem csökkentette azonban a twitek áradatát Caroline Criado-Perez fiókjában. Jane Austen egyébként Charles Darwin helyét veszi át a tízfontoson.

Advertisement

Az aktivista a tízfontosról szóló hivatalos bejelentés utáni 12 órában nagyjából 600 fenyegető üzenetet kapott. A botrány miatt petíció indult, hogy a Twitter helyezzen el olyan gombot a felületén, amivel bármely gyűlölködő, fenyegető twitet azonnal be lehet jelenteni. Ezt támogatná a brit Munkáspárt is. A kérdésben azonnal heves vita alakult ki, mert a rendpárti balosokkal szemben a liberálisok és a szólásszabadság barátai az internet, illetve a szólás szabadságának csökkenésétől tartanak. A feljelentőgombot pedig olyan eszköznek tekintik, ami a szabad, bár adott esetben sértő, agresszív véleményeket korlátozza, de pont ugyangy alkalmas lehet bármilyen vélemény elfojtására.

[via gawker]

Vélemény, hozzászólás?