A hidegen főzött kávé persze paradoxon, de nem találtam jobb fordítást az angol "cold brewed coffee" kifejezésre, Kazinczy pedig nem vagyok. A Lifehacker olyan kávékészítési eljárást mutat be, amivel teljesen más ízeket lehet előhozni a kávébabból.
Ahhoz, hogy meg tudd csinálni otthon, a következő dolgok kellenek:
- Kb. 17 dekagramm jól pörkölt kávé
- Egy darab géz
- 2 nagy kávéfilter
- Egy kétliteres petpalack
- Egy befőttesüveg
- 6 pohár víz
- Cérna
A gézdarabot rögzítsd a palack szájára és tekerd rá a kupakot. Oszd két részre a kávét, tedd bele a filterekbe a két adagot, majd a cérna segítségével kösd be a szájukat, hogy kis csomagok legyenek belőle. Fordítsd fejjel lefelé a palackot, vágd le az alját, tedd bele a befőttesüvegbe, majd töltsd bele a vizet és tedd bele a kávécsomagokat. Hagyd állni 12-24 órán keresztül, aztán csavard le a kupakot és engedd bele az egészet a befőttesüvegbe.
Itt az eredeti leírás, ahol a képek jobban elmagyarázzák az egészet, mint én. Lent pedig a Lifehacker posztja.