Így néz ki a világ lenyűgözően szép haláltérképe

Illustration for article titled Így néz ki a világ lenyűgözően szép haláltérképe

Egyszerre műalkotás, mikroszkopikus metszet és egészségügyi térkép Odra Noel festménye. De bárminek is nevezzük, gyönyörű szép!

Advertisement

Az eredeti neve Az egészség térképe, ami elég eufemisztikus, hiszen azt mutatja, hogy az egyes földrészeken milyen sejtekhez/szövetekhez köthetők a legjellemzőbb halált okozó betegségek. Bár igaz, ami igaz, magán a térképen nincs betegség – az itt ábrázolt testalkotók épek, egészségesek.

Észak-Amerikában és Mexikóban mi más is lehetne a legnagyobb járványszerű probléma, mint az elhízás, ezt a földrészt a zsírszövet jelöli.

Advertisement

Dél-Amerika jele a tüdőszövet lett az elterjedt dohányzás és a légúti megbetegedések miatt, míg az elöregedő, idegi alapú betegségekre hajlamos Európáé és Oroszországé az idegszövet.

Advertisement

Hasnyálmirigy-mintájú a cukorbetegség jeleként a Távol-Kelet és Óceánia, míg Szibériától Közel-Keletig a szívizom metszete díszíti a térképet a szív- és érrendszeri problémákra utalva.

Afrikát, ahol a legnagyobb egészségügyi kockázatok közt a malária és a HIV szerepel, vérsejtekkel ábrázolta a Londonban élő művésznő, aki a WHO adatait használta fel a térképhez.

Advertisement

Ám nem ez az egyetlen élettudományi témájú alkotása. Érdemes megnézni Odra Noel honlapját, ahol számos más emberi szövet és más mikroszkopikus csoda van megfestve. A teljes és nagy felbontású képet idekattintva nézhetitek meg. (via: io9)

Advertisement

Cink a Facebookon: fb.com/cinkhungary, Zubreczki Dávid a Twitteren: @boogiepapa

Vélemény, hozzászólás?