​Íme, ilyen egy kamugyanús párt

52 egyéni jelöltet sikerült állítania egy olyan pártnak, amelyik deklaráltan soha nem tartott semmiféle kampányrendezvényt, nem adott ki közleményeket, és amíg én rá nem kérdeztem, a vezetői nevét sem írta ki a weboldalára. Ismerkedj meg a Sportos és Egészségesebb Magyarországért párttal, a fideszes választási törvény

Illustration for article titled ​Íme, ilyen egy kamugyanús párt

52 egyéni jelöltet sikerült állítania egy olyan pártnak, amelyik deklaráltan soha nem tartott semmiféle kampányrendezvényt, nem adott ki közleményeket, és amíg én rá nem kérdeztem, a vezetői nevét sem írta ki a weboldalára. Ismerkedj meg a Sportos és Egészségesebb Magyarországért párttal, a fideszes választási törvény tipikus termékével.

Advertisement

Nem állíthatom, hogy a SEM tutira kamupárt lenne abban az értelemben, hogy kizárólag az országoslista-állításra képeseknek járó támogatás felnyalására alapították volna, de az biztos, hogy pont úgy néz ki, mintha az lenne. Nézzük, hogyan sikerülhet egy olyan pártnak, amelyik a szó köznapi értelmében nem is létezik, párttevékenységet nem fejt ki, annyit sem, mint a sajtóközleményekben, pár akcióban és fb-posztokban létező 4k! vagy a Fodor-álpárt, aktivistái pedig a jelölteken kívül nincsenek, kétszeresen túlugrania az országoslista-köszöböt.

A kérdéseinkre kamugyanús párthoz képest igazi politikai bullshitlavinát kaptunk válaszul, ezért azzal a vizuális trükkel éltem, hogy amit a válaszból benne hagynék egy interjúban, azt kiemeltem vastaggal, a többi szöveget meg okulásul ott hagytam a perverz érdeklődők kedvéért. Szóval ha sietsz, alég a vastag betűket elolvasnod innentől.

Advertisement

Beszélgetőpartnerünk maga Kovács András alapító-pártelnök volt (a nyitóképen Pásztori Patrícia listavezető látható).

Cink: Végül összejött már az országos lista?

Kovács András: Az országos listaállítással kapcsolatban hivatalos döntés még nem született, de az eddig nyilvántartásba vett jelöltjeink számából ítélve ez nyilvánvalóan csak formalitás. Jelenleg 52 főnél tartunk.

(Közben a Nemzeti Választási Iroda visszaigazolta az országos listájukat 52 egyéni jelölttel. Még több jelöltjük van függően, ha még kettő becsusszanna, akkor már 300 millió forint állami támogatás járna nekik pártként, plusz jelöltenként egymillió. Ha marad az 52 jelölt, a pártként kapott állami pénz ennek a fele, vagyis 150 millió. )

Cink: Nem érzik azt, hogy a sportmániás Fidesz-kormány mellett nem marad levegő egy egytémás sportpártnak? Ha nem, miért nem?

Kovács András: Nem.

Az egytémás jelzővel kicsit vitatkoznánk. A sporton, illetve az egészséges életmódon keresztül ugyanis több olyan téma is megközelíthető, amellyel a jövőben aktívan kívánunk foglalkozni. Ha pusztán a felsorolás szintjén maradunk, az oktatási és gyereknevelési kérdésektől kezdve a magyar egészségügy évtizedes problémáin át a környezetvédelemig bezárólag számos olyan terület létezik, amelynek kapcsán hallatni szeretnénk szavunkat.

De koncentráljunk csak a sportra! A jelenlegi sportfinanszírozási rendszer, illetve a kormány sportpolitikájának legnagyobb hibája az aránytalanság. Ennek egyik példája a sokat kritizált stadionépítési program. Ezt egyébként alapvetően nem tartjuk elhibázott iránynak, hiszen 40 évvel ezelőtt volt utoljára ehhez fogható fejlesztés, de mértékét már messze eltúlzottnak gondoljuk. Egy stadion árából ugyanis tucatnyi iskolai tornaterem építhető, ezekre a létesítményekre pedig jóval nagyobb szükség van. Ugyanez az aránytalanság érhető tetten a látványsportok finanszírozásának tekintetében is, miközben a százezreket megmozgató diák és egyetemi sportkörök, a kisegyesületek és a helyi közösségek szabadidős sporttevékenységének támogatására alig, vagy egyáltalán nem jut forrás.

Cink: Miért 2018-as feliratokkal kampányolnak 2014-ben? Ha ennyire nem hisznek a siker lehetőségében, mi fog változni 2018-ra?

Kovács András: A Sportos és Egészséges Magyarországért Párt (SEM) alapításakor elsődleges célként azt tűztük ki magunk elé, hogy 2018-ra érjük el azt az ismertségi és szervezettségi szintet, amelynek birtokában igazi eséllyel pályázhatunk parlamenti mandátumokra. A 2018-as szám ezért szerepel arculati elemeinken. A 2014-es választásokat, ha nem is főpróbának, de mindenképpen remek lehetőségnek tartjuk arra, hogy bemutatkozzunk, és megalapozzuk hosszú távú jelenlétünket a magyar közéletben.

A jelöltállítás sikere azonban messze túlszárnyalta előzetes várakozásainkat. Közel 50 ezer ember tisztelt meg bennünket aláírásával, 18 megyében és Budapesten is lesznek jelöltjeink, amire alapozva már nem tűnik lehetetlennek, hogy akár az egyszázalékos küszöböt is átlépjük. Ugyan ez az eredmény még nem jelent mandátumot, de jelezné, hogy igény van ránk, és biztos alapot szolgáltatna jövőbeni erőfeszítéseinkhez.

Cink: Hogyhogy nincs a weboldalukon egy szó sem arról, kik vezetik a pártot?

Kovács András: Jogos, azóta pótoltuk (lásd: a párt alapszabály / párt neve, székhelye és vezetői)

Cink: Kik vezetik a pártot?

Kovács András: A SEM-et tizenegy elhivatott civil alapította 2013-ban. A párt elnöke Kovács András, aki 24 éve foglalkozik közösségépítéssel, sportversenyek és rendezvények szervezésével.

Munkáját két alelnök, Fekete Viktória és Takács Péter segíti. A központi iroda három munkatársával kiegészülve ez a néhány fős csapat készítette elő a párt kampányát, és irányította a jelöltállítás folyamatát.

Listavezetőnk Pásztori Patrícia, a Pécsi Orvostudományi Egyetem végzős gyógyszerészhallgatója

, aki ebben a minőségében jó rálátással rendelkezik az egészségmegőrzéshez és az egészséges életmódhoz kapcsolódó aktuális kérdésekre, problémákra és megoldásokra. Egy rendkívül energikus, céljai elérésében kitartó és ambiciózus lányról van szó, aki Nagykanizsán két nap alatt gyűjtötte össze a szükséges aláírásokat. Ezzel kapcsolatban szeretnénk kiemelni, hogy a 2014-es választásokon induló pártok túlnyomó többségével szemben nemcsak a listavezetőnk nő, hanem a jelöltjeink jelentős része, közel negyven százaléka is a gyengébbik nem tagjai közül kerül ki.

Cink: Hogyhogy nincs a weboldalukon egy szó sem semmiféle párt- vagy kampányrendezvényről?

Kovács András: Ennek egyik fő oka, hogy a párt új, tavaly szeptemberben alakult, és csak nemrégiben érte el azt a szervezettségi szintet, hogy kampányrendezvényekben gondolkodjunk.

Kovács András: Ahhoz, hogy idáig eljussunk, az alakulástól kezdve a több hónapos bejegyeztetési procedúrán át a jelöltállítási folyamat megszervezéséig bezárólag rengeteg munkára volt szükség. Eddig elsődlegesen a személyes megszólítás volt az az eszköz, amellyel elértük az embereket, de a jelöltállítás sikerének, illetve az ezzel járó állami támogatásnak köszönhetően most jóval nagyobb a mozgásterünk.

A SEM több szempontból is rendhagyó párt. Rendhagyó a programunk, rendhagyó a megközelítésünk, és rendhagyó, ahogy a kampányról gondolkodunk. A választás napjáig hátralévő időszakban nem fogunk lakossági fórumokat vagy nagygyűléseket szervezni, mert elsősorban sporteseményekhez kapcsolódóan szeretnénk megjelenni és a potenciális választóinkat elérni. Ha úgy tetszik, ez a kampánystratégiánk egyik fő eleme. Az ezzel kapcsolatos szervezőmunka jelenleg is zajlik, hamarosan bővebb információkkal szolgálhatunk. Amit biztosan lehet tudni, hogy az országos kampányzáró rendezvényünket március 30-án Pécsett fogjuk tartani. Részletek később.

Cink: Nem érzik azt, hogy ez az egész kifelé olyan képet sugározhat, mintha az állami támogatás felmarkolására alakult álpárt lennének?

Kovács András: Miután várhatóan 30 körül lesz az országos listát állító pártok száma, ami többszöröse a négy évvel ezelőtti értéknek, jogosnak tartjuk a kérdés felvetését. Tagadhatatlan, hogy a jelöltállítás és a kampányfinanszírozás mostani szabályrendszere kedvez az újonnan alakult pártoknak. A SEM is élni kíván ezzel a lehetőséggel és a megváltozott jogszabályok nyújtotta előnyökkel

, mert úgy véljük, hogy valós üzenettel rendelkezünk, és egy olyan pozitív jövőképet képviselünk, amelyre igény és fogadókészség van az emberekben. Hangsúlyozzuk azonban, hogy az ily módon megszerezhető állami támogatást a törvényi előírásoknak eleget téve kizárólag kampánycélokra, ismertségünk növelésére és elképzeléseink kommunikálására fordítjuk.

A fentieken kívül még két dolgot szeretnénk kiemelni. Az egyik, hogy a kitűzött céljainknak megfelelően a 2014-es választásokat követően is aktívak szeretnénk maradni, és nem kívánjuk gyarapítani azon pártok táborát, amelyek négyévente, az állami támogatások igénybe vétele céljából élednek újjá. A másik, hogy valamennyi jelöltünk lemondott arról az 1 millió forintról, amelyet saját kampányukra fordíthatnának. A realitások talaján állunk, és tudjuk, hogy jelenleg egyikőjüknek sincs esélye arra, hogy megnyerje saját körzetét. Ebből a szempontból feleslegesen kidobott pénz lenne ez a támogatás, ami az eddig nyilvántartásba vett jelöltjeink számából kiindulva 50 millió forint körüli összeget jelent.

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?