Itt az első Instagram Észak-Koreából (UPDATE)

Illustration for article titled Itt az első Instagram Észak-Koreából (UPDATE)

Vagy legalábbis az első, amiről tudunk. Jean H. Lee, az Associated Press riportere megtarhatta a mobiltelefonját Pyongyangban és kipróbálhatta a múlt héten indult 3G hálózatot is. Ahelyett, hogy készített volna egy szépiásított képet mondjuk az ebédjéről aznap, lefotózta, hogy egyre több olyan felirat látható Észak-Korea fővárosában, ami a helyi atomtudósokat üdvözli.

Advertisement

update: Természetesen itt is az van, hogy a kommentelő csuklóból okosabb, Lee messze nem az első Instagram-képet készítette az országról, kollégája, David Guttenfelder jóval megelőzte.

Lee az amerikai South by Southwest fesztiválon beszélt arról, hogyan terjed ez a fajta technológia Észak-Koreában. Ezen az előadáson elmondta, hogy a külföldiek hozzáférhetnek a szélessávú internethez, de a helyi lakosság nemigen. Ráadásul a kommunikáció minden formája a két csoport között tiltott. A helyi internetezőket egy észak-koreai intranetre korlátozták, ami abban merül ki, hogy megnézhetnek pár állami honlapot és levelezhetnek egymással. Itt ki lehet próbálni, hogy milyen egy diktatúra internetén guglizni. Ezek pedig azok a könyvek, amiket a helyi egyetem könyvtára az internetről tart.

Advertisement

Illustration for article titled Itt az első Instagram Észak-Koreából (UPDATE)

Lee-t most az érdekli a legjobban, hogyan alakul ki az észak-koreai technikai kütyük piaca és mekkora változásokat hoz ez az ottani életben. A számítógépeket az ország nagyrészt Kínából kapja, de ezeket vagy ott, vagy már országban lebutítják a használathoz, de készül saját, direkt nekik szánt táblagép és e-könyvolvasó is. A "nemzetközi internet", ahogy ők hívják, viszont a lakosság nagyrészének elérhetetlen, bár páran hozzáférnek a munkahelyeiken. Lee azt mesélte, hogy neki kellett megmutatnia a telefonján, ki is az a Dennis Rodman, aki nemrég az ország sztárvendége volt.

Advertisement

Forrás: Buzzfeed/Instagram

Vélemény, hozzászólás?