Jay Stile: online hősből nyafogó pina

Internettörténeti szenzáció: 13 év után az arcképe leszedését követeli az Indextől a kanadai Jay Stile, az Ember Akinek A Netes Ocsmányságot Köszönhetjük. Olyan legendája ő az internetnek, mintha lenne egy ember, akinek a nevéhez lehetne kötni mondjuk a cicás képeket, az elsőzést vagy az "ez neked egy poszt?"-ozást. Vagy a pinát.

Aki nem internetezett a kétezres évek elején, az el sem tudja képzelni, mi minden volt egyszerre Stile sokkoldala, a stileproject.com. Egyszemélyben ő vezette be a szennycsatornát az internet fősodrába. Stile előtt egyetlen netező sem gondolta volna, hogy mondjuk egy animgifen rögzített fél literes elélvezés a kultúrájának a része. Azóta ez evidencia.

Advertisement

Ő találta ki a Subbát, a Szánalmast, az össze bizarr-, vicces- és ocsmányságoldalt plusz a szórakoztató önblogolást, a kép és videógyűjtőoldalra épülő élő fórumközösséget és még egy rakás mindent. Lehet egyébként, hogy a macskás videó műfaja sem lenne ugyanaz, ha 2001-ben ki nem posztolja az akkoriban legendás filmet a kiscicát megölő és megevő koreai fickóról.

És ez a Jay Stile, a megbotránkoztatás és a "bármit lehet" királya most levélben követeli, hogy egy 2000-ben publikált, a blogját bemutató indexes cikkből vegyék ki a képét.

Advertisement

A dolog annyira sokkoló, hogy Király riporter egyszerre durva és költői tumblres posztban énekelte meg a fiatalkori bálványa balfaszága fölötti fájdalmát, angol nyelven. A vége a legérzelmesebben picsába küldő nyílt levél, amit valaha olvastam, és amihez teljes szívvel csatlakozom egy személyes go fuck yourselffel.

Ez pedig Razzia Cattani legendás cikke a Stileprojectről, benne olyan kedvcsináló mondatokkal, mint "Tavaly ősszel, a Stileproject indulása idején több mérvadó internetes orgánum hírt adott egy olyan folyamatról, amelyet weblog forradalomnak neveztek."

Advertisement

A stileproject.com, amit Stile a kétezres évek végén eladott, ma már tizenkettő egytucat pornóoldalként üzemel.

Vélemény, hozzászólás?