Jó nagy leffentyűt kap a fülébe az újszülőtt budapesti törpezebu

Illustration for article titled Jó nagy leffentyűt kap a fülébe az újszülőtt budapesti törpezebu

A "törpezebu" azon szavak egyike, amik különösen hülyén hangoznak, ha 8-10-szer elismételgetjük őket. Mégis cuki borja született az Állatkertben a Zebina nevű törpezebunak. Akinek már van egy Zelk Zoltán nevű gyereke!

Advertisement

Illustration for article titled Jó nagy leffentyűt kap a fülébe az újszülőtt budapesti törpezebu

A zebu egy olyan háziállat, ami pont úgy néz ki, mint egy vadállat. Közeli rokona a mi tehenünknek, de remek zsírpúpja európai szemmel különlegessé teszi. Ázsiában és Afrikában bezzeg egy veréb is nagyobb izgalmat kelt. Az Állatkert zebugondozói különösen vidám emberek lehetnek, hiszen az anyaállatot az AS Roma utolsó bajnokcsapatának legendásan sokat bakizó, cserébe megnyerősen kalózos külsejű francia hátvédjéről nevezték el. Zebina korábbi két gyeremkét Zelk Zoltánnak és Zelmának keresztelték, a frissen született borjúnak még nincs neve, mi a Zeliget vagy a Ziggy Stardustot javasolnánk.

Advertisement

A leffentyűsztori meg annyi, hogy pár napon belül a kicsi ugyanolyan nagy sárga fülbevalókat kap, mint amiket az anyja visel a képen. "A szarvasmarha-fajok egyedeinek jelöléséről valamint Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszeréről (ENAR) szóló 99/2002 (XI. 5.) FVM -endelet alapján ugyanis a zebura is vonatkozik az a kitétel, hogy a borjakra húsz napos korukig fel kell tenni a felnőtt állaton is látható ENAR-füljelzőt (hívják krotáliának vagy fülmárkának is)." – tágította ismereteinket Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivője. Mivel a fülmárkának szabványos a mérete (nincs külön borjúméret), viszont a borjú nyilván kisebb, mint a felnőttek, "amíg nagyon kicsi az állat, a krotália nagyon nagy hozzá képest, és ilyenkor eléggé bohókásan néz ki vele." – mondta Hanga, én meg veszettül sajnálni kezdtem, hogy az elefántok nem esnek az FVM-rendelet hatálya alá.

Vélemény, hozzászólás?