Kakaóillatom van és sosem fogok leégni

Illustration for article titled Kakaóillatom van és sosem fogok leégni

Olyan napkrémet csináltunk, hogy hűha, és ráadásul a Zöld Boltban, ami potenciális esélyese az év végi Az ország legországbarátabb boltja Cink-díjra.

Advertisement

Kicsit visszavettem emberi ésszel felfoghatatlan férfiasságomból és elindultam a budai Zölt Boltba napkrémet készíteni kakaóvajból, kókuszolajból, méhviaszból és CINK-OXID-ból. Olyannyira sikerült visszavenni a férfiasságból, hogy el is tévedtem, de végül valahogy épp időben meg tudtam érkezni egy kiadós napkrémfőzéshez.

PETI, MIÉRT?

Több okból is. Bár strandolni és fürdeni, valamint hosszú ideig a napon tartózkodni nem szeretek és nem is szoktam, sosem lehet tudni mit hoz a sors. Másfelől ez a napkrém 100%-ban bőrbarát, csak fizikai fényvédő van benne, ápolja a bőrömet és vízlepergető hatású. Kizárólag natúr és biztonságos összetevőkből készül és 15-20 faktoros védelmet biztosít. Egy magamfajta férfinek nincs is másra szüksége. No meg van benne cink-oxid, aminél vagányabb vegyületet nem tudok elképzelni.

Advertisement

Sok naptej olyan káros anyagot tartalmaz, ami nemhogy védi a bőrt, de még a bőrrák alá is adja a lovat. Az oxibenzon napallergiás reakciókat okozhat, a para-amino-benzoesav (PABA) rongálja a DNS szerkezetét, potenciális rákkeltő. Az A-vitaminról is azt mondják, hogy megenni jó, de magunkra kenni tilos, mert káros bőrelváltozásokat okozhat. Na de elég is a szakmázásból, induljon a főzés!

FŐZZÜNK!

Illustration for article titled Kakaóillatom van és sosem fogok leégni

Advertisement

Szükség van egy fémedényre, ami valószínűleg minden háztartásban van, hiszen a szakácsok egyik legjobb barátja. Kelleni fog egy gyógyszertári mérleg, ezt kábítószerfüggő, de elsősorban kábítószerterjesztő ismerőseinktől tudunk szerezni, de akár vehetünk is. A fémedényt egy kisméretű tűzhelyre helyezzük, vizet töltünk bele, majd olvasztani kezdjük a kakaóvajat és a méhviaszt. Ügyelni kell arra, hogy ne együk meg a kakaóvajat, hiszen a kakaóvaj nagyon finom ízű, és könnyedén falánkságra csábíthatja az embert. Ezután hozzáadhatjuk folyadékhoz a shea vajat (a bőr őrangyala), végül pedig a kókuszolajat.

Illustration for article titled Kakaóillatom van és sosem fogok leégni

Advertisement

A nagy összekeveredés után jön a számunkra legizgalmasabb pillanat; a cink-oxid hozzáadása. Vegyük le a tűzről az edényt, spékeljük egy kis illóolajjal, majd kis adagokban jöhet is a rejtélyes fehér por. Vigyáznunk kell arra, hogy ne ülepedjen le az edény aljára és hogy ne öntsük ki a földre, mert az összesöprés felesleges fáradalmat okozhat nekünk. Persze ilyen esetben kérhetjük egy férfi segítségét, aki a főzésben egyáltalán nem járatos, és csak haszontalanul áll az asztal mellett miközben folyik a munka.

Krémünk jó illatú, jól kenhető, szilárd állagú. Krémesebb végeredményért a méhviasz mennyiségét kell növelnünk. Jó strandolást!

Advertisement

ZÖLD BOLT

Illustration for article titled Kakaóillatom van és sosem fogok leégni

Advertisement

A kevergetés alatt próbáltam mindent megtudni a Zöld Boltról. Két veszprémi srác alapította 2007-ben, a budai bolt 2010-ben nyílt. A vásárlókra és a budai vásárlókedvre, és környezettudatos nyitásra nem lehet panasz. A boltot gyakran elárasztják a tudatos budai kismamák, akik például biopelenkáért állnak sorba.

Szintén nagyon megy a perlátor. A perlátor egy vízcsap végére szerelhető vízmérséklő, amivel lassítható a kifolyó víz mennyisége. Egy vásárló vett a víztakarékos zuhanyfeje mellé egy 1,7 liter/perces perlátort a fürdőszobába és egy 3 liter/perceset a konyhába, a zuhanyfejjel együtt összesen 4660 forintért, majd kiszámolta, hogy már az első két hónap alatt 6500 forintot spórolt a vízszámlán, négytagú családja.

Advertisement

A bolt szigorú feltételeket állít beszállítóinak. Az olyan természetszerűnek tűnő elvárások mellett, mint a természetes alapanyagok használata, a káros anyagok keletkezésének teljes elkerülése, vagy az újrahasznosíthatóság, nagyon nagy előny, ha hazai termékről van szó, már csak azért is, mert a szállítás során kevesebb káros anyag kerül a levegőbe. A boltba rengeteg „házi” termék is érkezik egyszemélyes gyártóktól.

Illustration for article titled Kakaóillatom van és sosem fogok leégni

Advertisement

A főzés is remek volt és a bolt is rendkívül szimpatikus. Ha Ön budai kismama, mindenképpen keresse fel a Zöld Boltot. Amennyiben Ön pesti férfi, most már könnyedén főzhet napkrémet otthonában, ezzel elkápráztatva strandolni szerető hölgyismerőseit, szeretteit és rokonait.

[Zöld Bolt facebook]

Vélemény, hozzászólás?