Kelendő a magyar tartózkodási engedély Oroszországban

Több tucatnyi gazdag orosz érdeklődött már a pénzért megvehető magyar tartózkodási engedély ügyében – nyilatkozta Varga János budapesti ügyvéd a Moscow Timesnak. Tavaly télen hozták azt a  törvényt, hogy 250 ezer euró értékű államkötvény vásárlásának fejében bárki EU-n kívüli polgár vehet magyar tartózkodási engedélyt. A dolgot az Orbán-kormány a kínaiak megfejésére találta ki (most mindenki vizualizáljon egy hatalmasat!) és az ügyvéd szerint tényleg kínaiból akadt a legtöbb érdeklődő, de tudomása szerint az oroszok állnak a második helyen.

A témában Rogán Antal, Babák Mihály és Kapus Krisztián fideszes képviselők nyújtottak be törvényjavaslatot tavaly októberben, amit a Parlament decemberben pár módosítással el is fogadott. Aki megveszi a speciális letelepedési kötvényt, az először tartózkodási, majd fél év múlva letelepedési engedélyt kap. A rendszer onnantól működik a gyakorlatban, hogy megjelenik hozzá Matolcsy nemzetgazdasági miniszter rendelete a speciális kötvény kibocsátásának módjáról. Ennek a tervezett szövegét január másodikán tették közzé

Advertisement

Az egésznek az a lényege, hogy a pénzes, EU-n kívüli üzletemberek, akik jó eséllyel egy rakás helyre egyáltalán nem is kapnának vízumot Európában, lényegében szabadon utazgathassanak.

Varga a cikkben azzal ajánlgatja a magyar letelepedést, hogy ezt Európában ennél olcsóbban csak Spanyolországban lehet megúszni, 150 ezer euróból, de ott például ingatlant is kötelező vásárolni. Nálunk ezzel szemben öt év múlva megszabadulhatnak a letelepedési kötvénytől.

Vélemény, hozzászólás?