Lehet, hogy megvan a bostoni robbantás egyik gyanúsítottja (updatelve)

Még nem tudjuk, ki tette – mondta Barack Obama elnök magyar idő szerint éjfél után nem sokkal, a nemzethez intézett rövid tévébeszédében a bostoni terrortámadásról. Kilenc órával később még nincs gyanúsított, bár egy lakást már kikutattak az ügy miatt Boston külvárosában. A két robbantásban 3 ember, köztük egy, az

Még nem tudjuk, ki tette – mondta Barack Obama elnök magyar idő szerint éjfél után nem sokkal, a nemzethez intézett rövid tévébeszédében a bostoni terrortámadásról. Kilenc órával később még nincs gyanúsított, bár egy lakást már kikutattak az ügy miatt Boston külvárosában. A két robbantásban 3 ember, köztük egy, az apja befutóját figyelő 8 éves kisfiú halt meg, leggalább 17-en vannak kritikus és 25-en súlyos állapotban, tíznél több ember végtagját kellett amputálni,

Advertisement

Egyelőre abszolúte fenntartással érdemes kezelni, de a New York Post bulvárlap úgy tudja, hogy egy repeszektől megsérült szaúdi állampolgárságú férfit tartóztatott le a bostoni rendőrség. Óvatosságra int közben, hogy a lap 12 halottról tud, sokkal többről, mint bármely más hírforrás. És a bostoni rendőrség is cáfolta a pletykalap hírét. Az NBC News viszont szintén arról számolt be, hogy szerintük is van egy gyanúsított, akit egy bostoni kórházban ápolnak. A származásáról nem mondtak semmit.

Illustration for article titled Lehet, hogy megvan a bostoni robbantás egyik gyanúsítottja (updatelve)

Advertisement

Az viszont tény, hogy Edward Davis bostoni rendőrfőnök, bár hivatalosan nem nevezte terrortámadásnak a két bostoni robbanást a maratoni befutójánál, de egyértelműen arra célzott, hogy nem kérdés, mi történt. Nem sokkal később bejelentették, hogy hivatalosan is terrortámadásként kezelik az esetet.

Egy NBC News-nak nyilatkozó rendőr házi készítésű robbanószerkezetekről beszélt. Az AP úgy tudja, hogy az egymástól 50 méterre felrobbant két bombán kívül még két, fel nem robbant szerkezetet találtak a tűzszerészek a környéken. A repeszeket szóró bombák rengeteg horrorisztikus végtagsérülést okoztak, a helyszíni twitek és más jelentések tele vannak hiányzó végtagokról szóló beszámolókkal.

Advertisement

Bostonban egy időre lekapcsolták a mobiltelefon-szolgáltatást, az AP szerint azért, hogy ne tudjanak távirányítással felrobbantani újabb bombákat.

Bloomberg polgármester megerősítette New York fontosabb pontjainak védelmét.

A káosz akkor tört ki, amikor a legendás bostoni maraton profi mezőnyének befutója után 2 órával, miközben még több ezer amatőr futó tartózkodott a pályán, két repeszeket szóró bomba robbant fel egymás után pár másodperccel, a bevárosi befutótól 50, illetve 100 méterre. Később volt egy harmadik robbanás is a JFK Könyvtárban, de erről van a legkevesebb értékelhető információ, többen úgy tudják, ennek mégsem volt köze a terrortámadáshoz. Eddig hivatalosan 2 halottról és 80-90 sebesültről tudni.

Advertisement

[Innentől megtartottam a poszt korábbi szerkezetét, hogy érezni lehessen, milyen kaotikusan áramlottak az információk az első órákban]

Vadonat friss bréking, hogy egy hotelt lezártak a bostoni maratoni befutójának közelében, miután két robbanást hallottak.

Advertisement

Itt egy webkamera élő képe arról, hogy mi történik épp a célvonalnál.

update:

A Gawker folyamatosan frissülő posztja szerint már legalább három két halálos áldozatot találtak a futóverseny befutója közelében.

Advertisement

A bostoni rendőrség szóvivője a Twitteren percekkel ezelőtt két halottat és 23 sérültet említett.

Advertisement

Illustration for article titled Lehet, hogy megvan a bostoni robbantás egyik gyanúsítottja (updatelve)

A New York Times percről percréje szerint nemrég egy harmadik robbanás hallatszott Boston belvárosában, de ezt az eszközt már a rendőrség robbantotta fel.

Advertisement

A New York Times szerint két robbanást hallottak egymás után, a maraton céljánál lévő fotós híd közvetlen közelében. Egyelőre zavarosak a beszámolók, de sok, több tucatnyi versenyző és néző sérülhetett meg. A verseny főhadiszállásaként szolgáló hotelt lezárták. A robbanások a start után körülbelül négy órával történtek, ami azt jelenti, hogy bár a profik már órákkal korábban befutottak, még több ezer amatőr, idősebb versenyző lehetett a városban kijelölt útvonalon.

Szamtanúk szerint egy, a cél közelében parkoló autó közelében történt a két robbanás, pár másodpercen belül. A rendőrség figyelmeztette a lakosságot, hogy kerüljék el az utcai szemétkukákat.

Advertisement

Egyes lapok szerint a közelben találtak még egy, fel nem robbant szerkezetet is.

Itt nézhető az ABC News élő adása.

Ez a robbanások közvetlen helyszíne:

Illustration for article titled Lehet, hogy megvan a bostoni robbantás egyik gyanúsítottja (updatelve)

Advertisement

Ez itt egy videófelvétel ugyanonnan, robbanással és gomolygó füsttel:

A New York Times térképe a robbanások helyszínéről:

Illustration for article titled Lehet, hogy megvan a bostoni robbantás egyik gyanúsítottja (updatelve)

Vélemény, hozzászólás?