Kiskáté azoknak, akiknek csak ma reggel jött meg a kedvük

Illustration for article titled Kiskáté azoknak, akiknek csak ma reggel jött meg a kedvük

Én még sosem vettem részt választásokon. Néhány hónapja azonban – meglovagolva a normcore-hullámot – eldöntöttem, mostantól én is szavazni fogok.

Advertisement

Azóta olyan örömmel olvasom a politikai híreket, ahogy hat év vaksiság után felsőtagozatban elfogadtam, hogy rossz a szemem, majd szemüvegen át megláttam, milyen részletes a világ. Pedig azelőtt még a szemészt is átvertem azzal, hogy megtanultam gyorsan a táblázatot, amíg a többiek látását tesztelgette rajta.

Ez a kiskáté egy karnyújtás azoknak, akik eddig tettek erre az egészre, de most mégsem szeretnének lemaradni a szavazós kisvonatról, a hétvége felszíni négyes metrójáról. Az alábbi játék azt ígéri, hogy ha ügyes az állampolgár, akkor egy óra alatt teljesíteni tudja állampolgári kötelességét. Azt eláruljuk, hogy jó döntés nem igazán van – tehát csak lazán.

Jegyezzük meg, hogy most pontosan mennyi idő van, és kezdődhet a móka!

Advertisement

Kire szavazz az országos listán?

18 párt állított listát, ennyit fogsz látni a szavazólapodon, de ebből csak 4 vehető komolyan. Mivel ma komoly a buli, ezért csak a négy valamirevaló párttal foglalkozzunk.

Advertisement
  1. Fidesz. Ők fognak nyerni. A kétharmados mindenható többség sem kizárt. Nagyobbak, mint a demokrácia. Ide akkor szavazz, ha nagyon szeretnél este ünnepelni, vagy életed a kivagyi kispolgár-nihilizmus.
  2. Összefogás/Kormányváltás. Gyurcsány valóságsója, lol. Az egyetlen érv mellettük, hogy a Fidesz után nekik van a legerősebb pártstruktúrájuk, ami akár jó kiindulópont lehet 2018-ra. Nélküled is bejutnak, a Jobbikkal vannak versenyben.
  3. Jobbik. Ne dőlj be a cuki kiskutyás fotóknak. Csak akkor szavazz rájuk, ha szerinted az Európai Unión kívül jobb sorunk lenne. Nélküled is bejutnak, a Kormányváltókkal vannak versenyben.
  4. LMP. A magyar frusztráció találkozása a hippiideológiákkal. Azért szavazz rájuk, mert ha nem teszed, akkor akár le is takarhatod ezt a pártot is a többi 14 komolytalannal együtt. Ők a bejutásért küzdenek.
Advertisement

Válassz a négy közül egyet! Tudom, nehéz, de folyik a láva, és a sarokban a Kádár balonkabátjába csavart, atomszennyezett rezsidémon ágál egyszerre a demokrácia mellett és ellen.

Kire szavazz egyéni listán a választókerületedben?

  1. Ha a Fideszt vagy a Kormányváltókat ikszelted az országos listán, akkor egyéniben is az ő jelöltjüket válaszd, közülük kerülnek ki a győztesek.
  2. Ha meggyőződésből választottad listán az LMP-t vagy a Jobbikot, akkor itt is tolhatod rájuk a voksot. Ha nem is nyernek, töredékszavazatként tovább vihetik a voksodat, amiből összejöhet valami apró.
  3. Ha kisebbik rosszként választottad az LMP és a Jobbik közül valamelyiket, de számodra fontosabb, hogy az Kormányváltás vagy a Fidesz NE nyerjen a kerületedben, vagy NE járjon jól a töredékszavazatokkal, szavazz a másik jelöltjére, ezzel rontva igazán a bögyödben lévőnek a jó kedvét.
Advertisement

Röviden ennyi lenne. Ha a listán sikerült ikszelned, akkor itt már gyerekjáték, de nincs is több időnk, szaladni kell szavazni, hogy benne legyünk az óhajtott egy órában.

Indulás előtt még gyorsan csekkold

  • hogy a választókerületedben hol tudsz szavazni (ha kidobtad volna a postai értesítőd)
  • legyen a zsebedben a választókerületbe szóló lakcímigazolvány
  • valamint a személyidre vagy a jogsidra vagy az útleveledre is szükséged lesz, hogy igazold magad.
Advertisement

Akinek ezzel a kiskátéval segítettem, az kommentben tolhatja az élménybeszámolót időeredménnyel együtt! Futás!

Vélemény, hozzászólás?