Lázár János cinikus komcsi, a magyar sajtó meg szervilis

Ezentúl bármilyen online lapot ki lehet csinálni egy fideszest gyalázó kommenttel? Nem, de a Délmagyarország veszélyes játékot űz azzal, hogy peren kívül félmilliót fizetett Lázárnak egy hozzászólás miatt.

Ezentúl bármilyen online lapot ki lehet csinálni egy fideszest gyalázó kommenttel? Nem, de a Délmagyarország veszélyes játékot űz azzal, hogy peren kívül félmilliót fizetett Lázárnak egy hozzászólás miatt.

Advertisement

Ez az a komment, amelyik miatt a Délmagyarország peren kívül hajlandó volt félmilliót fizetni az eredetileg egymilliót követelő Lázár Jánosnak:

Lázárt sem érdekli senki és semmi, engem sem érdekel Lázár. Nemhiába használt lézerblokkolót, és nyomták a közpénzt abba, hogy minél biztonságosabb autó védje a seggét, mert tudta, hogy állat módjára közlekedik. És igenis sajnálom, hogy nem ő maradt ott.

Advertisement

A nevetséges kommentügyben meghátráló lap a teljes magyar szabad sajtónak nagyon rosszat tett.

Itt a komment, mindenki jól láthatja, hogy ezt a kifejezés semmiféle értelmében nem lehet az emberi méltóság megsértésének tekinteni. Nemhogy egy politikus esetében, akinek hivatalból sokkal többet kell állnia, mint egy átlagembernek, hanem senkiében sem. Azt még Lázárról sem feltételezem, hogy a "nem érdekli senki és semmi" fordulat miatt támadott, sőt még ezek után is tartom annyira, hogy nem is az "állat módjára közlekedik" kitétel volt az, amit perelhetőnek érzett, hanem az, hogy a kommentelő sajnálta, hogy nem ő halt meg a balesetben.

Advertisement

Szomorú dolog, de a magyar bírósági gyakorlatot ismerve Lázárnak abban az egyben tök igaza volt, hogy ez a mondat ma Magyarországon eséllyel vihető perre. Felteszem ezért is adta meg magát ilyen könnyen a megyei lap.

Az utolsó mondat nyilván ízléstelen, brutális vélemény, de például semmiféle sértést nem tartalmaz Lázárra nézve. Nem állítja, hogy Lázár ilyen vagy olyan lenne, az derül ki belőle, hogy a kommentelő annyira utálja, hogy szívesen látta volna inkább őt halva. A megfogalmazás sem szélsőséges, nem is arról van szó, hogy a hozzászóló így vagy úgy megölte volna, ennél egy "bár dögölne meg" is sokkal erősebb lett volna.

Advertisement

Lázár János azért cinikus komcsi, mert ezt a pert természetesen nem önmagában emiatt a komment miatt indította. Ő is pontosan tudja, hogy minden nap találhatna jó pár, ennél sokkal de sokkal durvább róla szóló hozzászólást híroldalakon, blogokban és közösségi oldalakon. Ez egy egyszerű, dermesztő, kendőzetlen üzenet a megyei lapnak és a teljes magyar sajtónak, amivel Lázár kábé azt mondja, hogy "jobb, ha meghúzzátok magatokat, mert bárkit bármikor ki tudok csinálni." Nyilván nem véletlen, hogy a saját megyéjének újságját választotta ki a nyilvános megalázásra, hiszen a Délmagyar – talán mondjuk a Kisalföld mellett – az egyetlen valóban újságszerű, normálisan megírt és szerkesztett, néha bele is kérdező megyei újság. És az ilyet rettentően rühellik a magyar politikusok.

A magyar politikusok – és sajnos messze nem csak Lázár János – pont olyanok, mint azok az igazán pöcsfejű gyerekek az általánosból, akik a folyóson az ember mellett elhaladva hirtelen úgy tettek, mintha meg akarnák ütni, aztán ha összerezzentél vagy elugrottál, jó nagyot röhögtek, hogy hogy beszart a kis pisis. Azt élvezik, hogy képesek beijeszteni. Vagyis a komcsi tempó általános és oldalfüggetlen, és kormányra kerülve persze mindenkinél megerősödik.

Advertisement

Egy ilyen peren kívüli megegyezés azért nagyon veszélyes játék a Délmagyarország részéről, mert tovább bátorítja a politikusokat és a szabadság többi esküdt ellenségét. Ezután méginkább valós lesz a veszély, hogy bárki kicsinálhasson egy neki nem tetsző online lapot mondjuk azzal, hogy ott fideszeseket gyalázó kommeteket ír vagy irat valakivel. Az eredmény az, hogy egyre többen fogják megszüntetni a kommentelés lehetőségét, csökken a szabad vita és véleménynyilvánítás tere. És pontosan ezt akarja Continental Lázár János elérni.

Lázárral és pártjával ellentétben én a korlátlan véleményszabadságban hiszek, de persze én is azt gondolom, hogy még kommentben sem lehet bármit. Személyes adatok, telefonszámok publikálása, faji és egyéb uszítás, konkrét erőszakra való bujtogatás, hazug tényállítások, üzleti- vagy más titkok kiszivárogtatása: létezik egy rakás olyan helyzet, amikor helye lehet egy hozzászólás bírósági úton való levetetésnek, vagy egészen szélsőséges esetben akár a büntetésnek is. De ez utóbbi maximum a kommentelő és a megsértett ember, cég vagy intézmény relációjában képzelhető el normális esetben. A lapot felelőssé tenni a kommentekért teljesen életszerűtlen, irreális és sokkal több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt.

Advertisement

Hiába látszik a helyzet első blikkre megoldhatatlannak, a valóságban egészen jól működik a "notice and takedown"-rendszer, vagyis az, hogy ha az érintett jelzi az online lapnak vagy blognak, hogy sértő kommentet látott, és a lap azt haladéktalanul el is távolítja, akkor nekik onnantól nincs dolguk egymással. Más tészta, hogy extrém komment esetében a megtámadott fél a kommentelő ellen tesz-e mondjuk büntetőfeljelentést.

De mindez igazából a nem közszereplőkre vonatkozik. Egy vezető politikusnak sokkal egyszerűbb a helyzete, és nemcsak amiatt, mert a törvény kötelezi, hogy többet elviseljen. Hanem mert könnyebben lehet nagyvonalú. Egy olyan politkusnak, akinek a döntéseitől tíz-, százezerek vagy millók napi boldogulása függ, pedig egyenesen kötelező nem törődnie azzal, hogy mi folyik a kommentekben. Mi történik akkor, ha valaki odakommenteli egy poszt alá, hogy "dögölj meg Lázár!"? Mi történik, ha valami sokkal durvábbat? Semmi, azon kívül, hogy valaki kiadta a mérgét írásban. Ahhoz képest, hogy Lázár egyetlen törvényjavaslata ezrek magántulajdonát veheti el, munkahelyek ezreit szüntetheti meg, igazán nem tűnik aránytalannak, hogy a kommentelők azt kiabálhassák róla, ami nekik jól esik.

Vélemény, hozzászólás?