Magyar siker a nizzai kávé-világbajnokságon!

Illustration for article titled Magyar siker a nizzai kávé-világbajnokságon!

Horváth Lajos ma délután a világ legjobb kávékóstolója lett Nizzában. A Cup Tasting világbajnokságot egy olyan országból érkezett szakember nyerte, ahol nem is termesztenek kávét.

Advertisement

Június 26. és 28. között tartották Nizzában a World Cup Tasting Championship versenyt, ami olyan, mint egy kávékóstolás és egy "itt a piros, hol a piros"-játszma keveréke. A versenyzők három lefőzött kávét kapnak, amiből meg kell állapítaniuk, hogy melyik a kakukktojás. Ebben lett világbajnok Horváth Lajos, megelőzve a világ 35 másik kávékóstolóját.

2013 WCTC champion!! Lajos Horvath from Hungary!!!! @scae_Events

— World Coffee Events (@WCoffeeEvents) June 28, 2013

Büszke vagyok minden magyar sikerre, de nekem ez majdnem olyan ezoterikusnak hangzott, mint egy kreppelő-világkupa, úgyhogy lesétáltam Budapest minden bizonnyal legjobb kávézójába, az Espresso Embassy-ba, hogy segítsenek ezt az egészet elmagyarázni.

Advertisement

Nem sejtettem, hogy az Embassy-ben olyan hangulat uralkodik, mintha percekre lennének a karácsonyi ajándékok bontásától. Azt megtudtam, hogy a verseny úgy zajlik, hogy 8×3 csészén mennek végig a versenyzők egy úgynevezett kóstolókanállal. A csészék alján a szervezők jelölték, hogy melyik az a pörkölés, ami különbözik a másik kettőtől. A kóstolás végén fel kellett emelni azt a csészét, amibe a másfajta kávét főzték, és ha a versenyző eltalálta, értelemszerűen ott volt az alján a jel.

A versenyben kiestek azok a kóstolók, akik lassabban tudták megállapítani a helyes választ, vagy egyszerűen csak rosszul választottak. A kieséses rendszer egészen ment addig, amíg Horváth Lajos világbajnok nem lett. Horváth ugyanis egyszer sem hibázott.

Advertisement

Hogy lehet egyáltalán ilyesmire készülni? Erre is megmondták az Embassy pultosai a választ, Horváth egyszerűen minél jobban próbálta reprodukálni a verseny körülményeit otthon, másolta a versenyen használt pörkölést és hosszú hónapok munkájával ezek szerint sikerült hatékonyan edzenie.

A világbajnoksággal elismerés jár, és gondolom figyelem a Casino Mocca nevű kávé iránt, amit Temesvári Szabolcs, Kis Zoltán és Horváth Lajos pörköl. Kis egyébként 2012-ben bécsben lett a világ legjobb baristája török kávé kategóriában, itt egy interjú vele.

Advertisement

Az ilyen nemzetközi sikerek azért is jelentenek annyit világszinten, mert Magyarország nem kávétermelő ország, a Casino Mocca is többek között El Salvadorból hozatja a kávészemeket.

Fotó: Facebook

Vélemény, hozzászólás?