Magyarország legnagyobb fantomberuházása – Eurovegas a határon

This image was lost some time after publication, but you can still view it here.

This image was lost some time after publication, but you can still view it here.

A már legalább 12 éve az osztrák-magyar határra tervezett megakomplexum, az Eurovegas ismét a hírekbe került azzal, hogy új beruházókat kapott. Az egyik a Kimberly Group, ami a fővárosban a Csillagkert lakóházat építette, aminek hivatalos honlapja már nincs, de a lakók tanulságos Index fóruma még megvan. A másik pedig feltehetőleg a spanyol Seinco Global alá tartozó DKMetro, azért írom hogy feltehetőleg, mert a bejelentésnél csak annyi állt, hogy Juan Carlos Cebrian egy spanyol befektetői csoportot képvisel, az ő LinkedIn-profilján pedig ez a legkézenfekvőbb lehetőség.

Advertisement

Az Eurovegas messze a legambíciózusabb beruházás Magyarországon, amivel hangzatos bejelentéseken és szétphotoshoppolt képek szivárogtatásán kívül nem történik semmi. A mostani, legújabb sajtóközlemény szerint a komplexumhoz tartozni fog egy 4000 ember befogadására tervezett szórakoztató központ is, amit a londoni O2 Arena üzemeltetőjével együtt fogják a beruházók működtetni, és egy 1200 főre tervezett diszkó is. Az egész 5 milliárd euróba kerül,  ebbe tartozik egy 632 szobás szálloda, étterem és egy 5000 fő befogadására alkalmas kongresszusi központ is.

Természetesen a befektetői bejelentéseken kívül nem tudni semmit az Eurovegasról, hivatalos honlapja nincsen, a legközelebb, ahova juthatunk hozzá az egy olyan site, ahol egy valószínűleg angol ember egyszerre akarja eladni az oldalt és arra használni, hogy informáljon mindenkit a beruházásról. Az egyetlen link, ami működik, egy siteépítési mintához vezet. Írtam neki emailt, várom a válaszát.

Advertisement

Azzal ültem le, hogy összeszedem az Eurovegas 12 éves történetét, de egy gyors Google-kereséssel kiderült, hogy ezt már valaki megtette. Az ittapiros blog, részletesen, 2001-ig visszamenően foglalkozott a komplexum történelmével, onnantól kezdve, hogy Michael Jackson apja, Joe Jackson indította, egészen odáig, hogy az osztrák beruházók beperelték egymást és az egyik befektető 775 millió forint kötbért fizetett a magyar államnak. A sok keresztül-kasul cikázó cégátnevezést és jogi huzavonákat szédítő követni, de az egészből nagyon jól levonja a tanulságokat:

 
1. Hans Asamer, Alfred Supersberger és sokan mások (dr. Muskovszky Gábor ügyvéd) mezőgazdaságilag kevéssé értékes földeket vásárol Bezenye környékén.

2. Meggyőzik az államot, hogy változtasson a törvényeken és írjon ki koncessziós pályázatot.

3. Különféle kis- és nagynevű cégeket vesznek rá arra, hogy méregdrága látványterveket és hatástanulmányokat készítsenek.

4. 2005 és 2012 között egyetlen kapavágás sem történt.

Az Eurovegas túl szép, hogy igaz legyen. Egy olyan beruházás a gazdag Nyugat-Magyarország csücskében, ahova rendszeresen lehetne várni a tehetősebb vendégeket, egy olyan helyszínre, ahol már az ország többi játékterme sem zavarna be az októberben meghozott új szerencsejáték törvény miatt. Csak több mint tíz év alatt sosem lett több tervnél.

Vélemény, hozzászólás?