Magyarország negyede elhízott

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) legújabb jelentése szerint a régióban csak Csehországban és Oroszországban több az elhízott lakos.

A FAO egész világot vizsgáló jelentését itt lehet letölteni. A statisztikák szerint Magyarország felnőtt lakosságának 24,8 százaléka volt elhízott 2008-ban, a térségben harmadikak vagyunk a 28,7 százalékkal vezető Csehország és a 24,9 százalékos Oroszország mögött.

Advertisement

A jelentés szerint a magyar gyerekek 18,8 százaléka szenved vérszegénységben, 7 százaléka A-vitamin hiányban és 65,2 százalékuk jódelégtelenségben. Az első kettő statisztikában elég jól állunk, a harmadikban viszont a másodikak vagyunk Fehéroroszország után.

A jelentés még egy alkalommal említi Magyarországot, amikor a bizonyos élelmiszerekre kivetett adókról ír. Idézem:

A Dániában, Franciaországban, Magyarországon, az Egyesült Államokban és máshol tapasztaltak szerint ezeket a fajta adókat nehéz bevezetni és politikailag nem népszerűek.

Advertisement

A FAO jelentésének a nagy világpolitikai tanulsága az, hogy már nem az Egyesült Államok a legelhízottabb ország a világon, a vezetést ugyanis a népességre vetítve átvette Mexikó, ahol a lakosság 31,8 százaléka elhízott.

Vélemény, hozzászólás?