Majmokkal védte magát a majmok ellen az indiai kormány, az állatvédők miatt jöhet az új majomterror

Illustration for article titled Majmokkal védte magát a majmok ellen az indiai kormány, az állatvédők miatt jöhet az új majomterror

Harcias állatvédők taszíthatják újra káoszba az agresszív makákóhordák terrorja alatt élő indiai fővárost. A majomhelyzet pár éve addig fokozódott, hogy a kis szemétládák falkái már nemcsak lakásokba és üzletekbe törtek be rendszeresen, lopva, rabolva és a tulajdonosokat megtámadva, hanem többször kifosztották a parlamentet, behatoltak a miniszterlnök irodájába, és feldúlták a védelmi minisztériumot. A legdurvább eset 2007-ben történt, amikor a támadó majmok ellen harcolva kizuhant erkélyéről, és meghalt delhi egyik alpolgármestere.

Advertisement

Többféle védekezési módszerrel próbálkoztak aztán, és kiderült, a messze leghatékonyabb a makákóknál jóval nagyobb langur majomok bevetése, akik ugyanolyan ügyesek, és bármilyen embernél sokkal hatékonyabban kergetik el a kis aljadékokat. Idomított langurt bérelni azonban nem olcsó dolog, ezért a languros embereket főleg a minisztériumok, a kormányhivatalok, a hadsereg, a rendőrség és a bíróságok tudják megfizetni, illetve ezek vezetői. Az a gyakorlat alakult ki, hogy a munkaidő végén langurokkal üldözik el a makákócsapatokat a parlamentből és a közhivatalokból, majd a következő hullámban a vezető politikusok és hivatalnonok jellemzően a környéken, a kormányzati negyedben található villáit szabadítják meg a középületekből arrafelé menekülő agresszoroktól. A legfelsőbb bíróság egyik bírája egymaga 8 languridomárt fizet. Egy ügyes majomelhárító majom napi 5 dollárt keres a gazdájának.

Most azonban vége lehet a jó világnak, mert az ellenzéki pártokkal szövetkező állatvédők akciót indítottak a languridomárok ellen. A langur ugyanis védett, és aki ilyen majmot tart, három évig terjedő börtönre is ítélhető. A környezetvédelmi minisztérium körlevelet írt a többi minisztériumnak, hogy többé ne alkalmazzanak elhárító majmokat. Az idomárok abban bíznak, hogy olyan terror és káosz jön ezután újra, hogy vissza fogják hívni őket.

Vélemény, hozzászólás?