Manti Te'o kezd belegabalyodni a hazugsághálóba

Illustration for article titled Manti Teapos;o kezd belegabalyodni a hazugsághálóba

Szorul a hurok minden idők egyik legnagyobb internetes átverésének főszereplője, Manti Te'o amerikaifoci-sztár körül. A sportoló össze-vissza beszél arról, hogy mikor tudta meg, hogy haldokló barátnője nem is létezik.

Advertisement

Ha valaki lemaradt volna 2013 legklasszabb filmforgatókönyvéről: az egyetemi hátvédcsillag tragikus szerelmi sztorija tavaly ősszel hónapokon át könnyeztette a tévénézőket és a mindenféle olvasókat, hiszen balesetet szenvedett, majd rákos lett a barátnője, aki ugyanazon a napon – közvetlenül egy nagy rangadó előtt – halt meg, mint a nagymamája. A részvétözön akkor érte el a cunamiméretet, amikor a fiú nem ment el a lány temetésére, mert játszani akart az emlékére. Testvérblogunk, a Deadspin két bloggere leplezte le, hogy ez talán minden idők legmeghökkentőbb hoaxa volt, a barátnő ugyanis sohasem létezett. 

Az már az eredeti leleplező cikkből kiderült, hogy ki volt a kamu Twitter-oldalakat létrehozó fő csaló, az viszont nem volt egyértelmű, csak valószínű, hogy maga Te'o is benne volt-e a csalásban.

Advertisement

A lebukás után közvetlenül mind klubja, a Notre Dame, mint ő maga úgy állította be a sztorit, hogy naiv fickóként csúnya online átverés áldozata volt, a lánnyal ugyanis az interneten ismerkedett meg és sosem találkozott vele. 

Már ez a verzió is erősen billegett, hiszen a könnyfakasztó hónapok alatt Te'o egyértelműen úgy viselkedett, mint akinek közeli, mély érzelmi kapcsolata van a lánnyal. Akkor még valahogy senkinek sem tűnt fel, hogy állandóan Lennay Kekuáról van szó a hírekben és beszélgetős műsorokban, de ő maga sohasem jelenik meg. Ahhoz képest, hogy elvileg egy dögös stanfordi diplomás amerikai csajról volt szó, egyedül egy Twitter-oldalon és Te'o nyilatkozataiban jelent meg a neve.

Advertisement

Te'o a legfrissebb, az ESPN sportcsatorna riportereinek kamerák nélkül adott interjújában beismerte, hogy mind a sajtót, mind a saját szüleit megtévesztette a Kekuához fűződő kapcsolata mélységéről. de tagadta, hogy a csalásról tudott volna. Azt mondta például, hogy a Deadspin a hét szerdai posztjának e hét szerdai megjelenéséig nem volt tökéletesen megggőződve arról, hogy Kekua nem létezik. Ez gyökeresen ellentmond annak, amit a Notre Dame egyetem állít. Ők ugyanis azt mondják, hogy már január 5-én értesítették a játékos szüleit arról, hogy magánnyomozókkal vizsgáltatják az ügyet, amiről eleve úgy szereztek tudomást, hogy Te'o december 26-án megosztotta velük a kételyeit. Te'o az egyetemnek még azt mondta, hogy december eleje óta gyanakodott arra, hogy átverés áldozata. Ehhez képest a játékos e hétig napi rendszerességgel nyilatkozott a lány tragikus haláláról. Amikor pedig az ESPN újságírói a mostani interjúban megkérdezték, hogy miért nem látogatta meg egyszer sem a haldoklót, azt felelte, hogy ilyesmi eszébe sem juott.

Ezóta a megjegyzése óta az online kommentelők körében az a közmegyezés, hogy Te'o jobban járna, ha csalónak tartanák, mint ekkora seggfejnek. 

Advertisement

Te'o azt állítja, hogy a csalás kitervelésével és a weboldalak létrehozásával gyanúsított Ronaiah Tuiasosopo szerdán direkt Twitter-üzenetben kért tőle bocsánatot. És hogy a fickónak volt két bűntársa, egy férfi és egy nő. Úgyhogy az ügynek még közel sincs vége. Csodálatos, hogy egyesek mit meg nem tesznek azért, hogy benne legyenek az újságban. 

Vélemény, hozzászólás?