Meg sem kell tartani a következő választást, máris győzött az E2VSZP-PMP-VSZ

Illustration for article titled Meg sem kell tartani a következő választást, máris győzött az E2VSZP-PMP-VSZ

Illustration for article titled Meg sem kell tartani a következő választást, máris győzött az E2VSZP-PMP-VSZ

Advertisement

"Szeretnék egyszer besegíteni a nagytakarításba a Kónya családnál" – gondoltam magamban, miközben Kónya Péter, a Szolidaritás vezetője épp azt zúgta a mikrofonba, hogy "Pörölyként fogjuk elsöpörni Orbán Viktor önkényuralmát!". Sajnos nem a Pöröllyel Takarítók Klubjában ültünk , hanem az új, Bajnai-féle párt megalakulását bejelentő tájékoztatón. Ahol Bajnai Gordon "legalább évi egy nyaralást" ígért a magyaroknak, bár azt nem mondta, hogy mindez Fehérgyarmaton vagy Ibizán fog megtörténni. Hazugság, kitaláció és rágalom – mondta viszont arra, hogy bármi köze lenne a Fidesz-széház ostromához.

Egész pontosan két dolog történt csütörtökön: eldöntötték az új párt megalapítását és választási szövetséget kötöttek az LMP-ből kiszakadt Párbeszéd Magyarországérttal. Az új párt, illteve szövetség már a nevével is jelezni akarja, hogy nem ülnek fel a divatos európai jobboldal leegyszerűsítő üzeneteinek, és a választópolgárt nem ostoba baromnak, hanem sokkal inkább egy rejtvényfejtő bajnokság versenyzőjének, esetleg logopédusnak tekintik. A neve ugyanis Együtt 2014 Választási Szövetség Párt (E2VSZP), a szövetségé pedig Együtt 2014 Választási Szövetség Párt-Párbeszéd Magyarországért Párt Választási Szövetség (E2VSZP-PMP-VSZ).

Advertisement

Bár a rengeteg elhangzott beszéd majdnem mind marha unalmas volt, az esemény mégis viccesre sikerült, hiszen a szónokok egymásra licitálva ekézték a pártpolitikát és éltették a civilséget, mindezt egy pártalapítás ürügyén.

Illustration for article titled Meg sem kell tartani a következő választást, máris győzött az E2VSZP-PMP-VSZ

Advertisement

Bajnai Gordon nyitásnak egy sztónermetálosan tovább lassított Orbán Viktor hanglejtésével elmondott egy komplett választási beszédet, amiben szó volt az Orbán-Simicska-rendszer leváltásától kezdve a remény koalíciójáig mindenféléről. Az egyik csúcspont az volt, amikor a félelmetes Incredible Gordon azt mondta, hogy "nem lesz új bosszúállás", ami pont úgy hangzott, mint amikor az egérke megkegyelmez az elefántnak. Aztán kiderült, hogy ami Horn Gyulának a nyugdíjasok ingyen repülőjegye és Orbán Viktornak a 3 gyerek meg a 4 kerék, az Bajnainak a nyaralás, legalább évi egyszer, közelebbről meg nem határozott helyen. "Csak populizmus ne legyen" – fohászkodtam éppen, amikor elhangzott a "tisztességben megőszült nyugdíjas pénzecskéje" szerkezet, abban az összefüggésben, hogy a pénzecskét nem fogja sárgacsekk-adó sújtani, ha győz az E2VSZP-PMP-VSZ.

Kónya Szolidaritás Péter, a következő felszólaló sem magával ragadó szónok, de kétszer azért magával tudott rántani, egyszer amikor virtuális hóvirágot nyújtott át a nőknek, aztán meg amikor pörölyként söpörte el az Orbán-diktatúrát.

Advertisement

Juhász Milla Péter nem kapott levegőt a Loffice amúgy tényleg fojtogató alagsori termében, amiből bravúrosan levezette, hogy az országban sincs levegő, mert elszívta a Fidesz. Ezer szerencse, hogy nem az emberek spangliját szívta el a kormány, mert akkor én is kiborultam volna. Juhász az oxigénszíváson kívül arról beszélt, hogy sosem volt semmilyen párt tagja, az anyja is ezt tanította neki, de most megváltozott a helyzet, és az igazi civilek pártot alapítanak.

A PM-es Jávor Benedek megnyugtatott, hogy meg fogják akadályozni a korábbi, kétpólusú politikai rendszer visszatérését, ami annak a fényében volt izgalmas, hogy éppen az egyik pólust alakította meg a lehetséges kettőből. Bár lehet, hogy arra gondolt, hogy a Jobbik megint be fog jutni a parlamentbe. Ha Jávorék nyernek, visszakapjuk a hitet és a reményt, derült ki a zárómondatából, a szeretetet viszont ellophatta a környezetszennyező kapitalista jobboldal, mert arról nem esett szó.

Advertisement

Közös lista lesz és közös egyéni jelöltek – mondta el a végén Jávor, Bajnai pedig azzal nem lepett meg senkit, hogy a Szent Cél érdekében készek összefogni az MSZP-vel is. El nem tudom képzelni, hogy milyen taktikai húzásnak számít, hogy Bajnai azt mondta, nem időszerű arról beszélni, hogy ő lenne a párt és az E2VSZP és a E2VSZP-PMP-VSZ miniszterelnök-jelöltje.

A végén bemelegedett a buli a jobbos újságírók jóvoltából. A Magyar Hírlap például megkérdezte, hogy Urbán Lászlón kívül név szerint milyen mérsékelt jobboldali politikust sikerült megnyernie Bajnainak, amire Szigetvári Viktor több körmondat után Szelényi Zsuzsa és Szalay-Berzeviczy Attila nevét mondta be. Ez már nem is mérsékelt, ez a durva szélsőjobb! Szelényi Zsuzsa csizmacsattogásánál csak az a Szalay-Berzeviczy a félelemkeltőbb, aki a pletykák szerint szóba került Gyurcsány utáni miniszterelnökként 2009-ben. Ez a két húzónév nagy érvágás ez a magyar moderált jobboldalnak!

Advertisement

A HírTv riporternőjének kérdését a 30 pártalapító olyan hangosan kacagta ki, hogy a moderátornak kellett csendet kérnie. A kolléga ugyanis azt firtatta, hogy a Fidesz-székház ostromakor miként érkezhettek utasítások Együtt 2014-es mailcímről a résztevők táblagépeire és mobiltelefonjaira. Szigetvári elmesélte, hogy egy darab Együtt 2014-es mailcím van forgalomban, de az is a bejövő üzenetek fogadására szolgál. Bajnai erre végre elsüthette a bon mot-ját, hogy a Fidesztől nem akarják elvenni a székházát, hanem éppen oda karják visszaküldeni a választások után. És tőle szokatlan tökösséggel azt is hozzátette, hogy Habony Árpád és Finkelstein kampánytanácsadó marhaságokat ad a Kocsis Máté és Kósa Lajos szájába. Erről a jelenetről azóta is fantáziálok, általában pofahússal!

A legvégén megkérdeztem a szervezésért felelős Szigetvárit, hogy hány, azonnal mozgósítható aktivistájuk van most, és mennyinek örülne ősz elejére. A válasz: párszáz és 5-10 ezer. A párt márciusig össze akar rakni egy legálisan megszerzett adatokkal feltöltött, 100-150 ezres támogatói adatbázist. Ez annyira konkrét információ volt, hogy ijedtemben ki is menekültem a Fidesz által oxigénben elszegényített teremből.

Vélemény, hozzászólás?