Megalázás deluksz: Fehéroroszországgal emlegetnek együtt, az utolsó bekezdésben

Na, ez tényleg nagyon megalázó. Nem önmagában az, hogy Magyarországot a szovjet típusú fehérorosz diktatúrával emlegeti egy felsorolásban a Forbes magazin. Az ilyesmit megszokhattuk az Orbán-kormány országátalakítási kísérletének kezdete óta. Hanem az, hogy ez már annyira evidens és érdektelen dolog arrafelé, hogy mindezt egy cikk legutolsó bekezdésében írják, ráadásul bántó él nélkül, mintegy oda sem figyelve, a két országot a lélegzetvétel természetességével egy kalap alá véve.

Maga a cikk sem valami Magyarországgal foglalkozó balos professzor műve, hanem egy milliárdosokra szakosodott újságírónő írása, ami sorra veszi a kelet-európai országokat, és azt vizsgálja, hogy hogyan változott a helyi milliárdosok vagyona egy év alatt, illetve hogy ennek mi lehet az oka. Főleg Lengyelország kap dicséretet, de szerepel itt Csehország, Ukrajna, Románia is, hiszen tőlük van versenyző a Forbes híres milliárdoslistáján. Aztán jön az utolsó bekezdés a két bukdácsoló rossz tanulóval. Az a durva, hogy a szerző még csak össze sem akarja mosni a két országot, sandán sem célozgat Orbánra mint a magyar Lukasenkóra. Csak nyilvánvaló neki, hogy ez a két ország egy halmazba tartozik.

Advertisement

Ennyi az egész:

Meanwhile countries like Hungary and Belarus continue to contend with corruption issues and political deadlock that make it difficult to create sustainable wealth. The better prospects come from smaller economies likeCroatia or any of the Baltics. We’re keeping watch here too.

Advertisement

Laza fordításban:

Közben az olyan országok, mint Magyarország és Fehéroroszország tovább bajlódnak a korrupcióval és a politikai patthelyzettel, amik megnehezítik a fenntartható növekedés beindítását. Ígéretesebbnek tűnik pár kisebb gazdaság, mint Horvátország vagy bármelyik balti állam. Rájuk oda is fogunk figyelni.

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?