Mi lesz velünk, szegény magyarokkal? Nézd meg Örményországban!

El se tudod képzelni, hogy hosszú távon ez menjen tovább Magyarországon? Hogy modellt lehessen építeni a mindent behálózó hatalmi párt uralmára, a fosztogatásra, a verseny megszüntetésére, az elszigetelődésre? Azt hiszed, hogy egy kifosztható országhoz szükség van lakosokra is? Akkor olvasd el, mi helyzet Örményországban.

Kevés olyan érdekes írást olvastam a "mi lesz itt, ha évtizedekig marad az orbánizmus" témakörében, mint Zsoolt posztját az Annyit blogon. Zsolt ugyanis nem borús vagy hisztérikus jóslatokat oszt meg velünk, hanem bemutat egy országot, amit személyesen jól ismer, és amelyik húsz éve pont olyan, mint az Orbánista Magyarország.

Advertisement

A politikai és gazdasági hatalom az egész országban a kormánypárt helyi kiskirályai, családtagjaik és barátaik, illetve a kormánypárttal üzletelő bárók kezében van. Bár voltak felívelő szakaszok, most már fejlődés sincs, külföldi befektetés se, hazai se sok, amire a lakosság úgy reagált, mint mindenhol reagál, ahol nincs vasfüggöny. De az örmény orbánizmusnak ez sem probléma. A 15 milliós örménységből ma már 3 milliónál is kevesebben élnek otthon, a gazdaságot lényegében a pénzhazautalások tartják életben. A klasszikus szociális háló megszünt, mert nem nagyon van, aki adóbevételeket produkáljon. Van Trianonjuk is, amire állandóan hivatkoznak. És az ország még mindig létezik, pedig úgy húsz éve megy ez náluk.

Vélemény, hozzászólás?