Orbán még nácikat sem képes úgy betiltani, ahogy illik

Pontosan ugyanabba a hibába esett bele a miniszterelnök a náci motorosok rendzvényének betiltásával, mint amikor a német tévés gyerekhíradón feldühödve azt mondta, hogy „Ha ez előfordulna a Magyar Televízióban, itt mindenki repülne egyetlen perc alatt, ugyanis a gyermekek nem arra valók, hogy mindenfajta politikai

Illustration for article titled Orbán még nácikat sem képes úgy betiltani, ahogy illik

Pontosan ugyanabba a hibába esett bele a miniszterelnök a náci motorosok rendzvényének betiltásával, mint amikor a német tévés gyerekhíradón feldühödve azt mondta, hogy "Ha ez előfordulna a Magyar Televízióban, itt mindenki repülne egyetlen perc alatt, ugyanis a gyermekek nem arra valók, hogy mindenfajta politikai agymosásnak vessük őket alá." Nyíltan beszélt arról, amiről még azok sem szoktak, akik vele ellentétben tényleg diktátorok, miszerint ő személy szerint bármit megtehet bárkivel és bármivel.

Advertisement

A mostani esetben az nem is volt kérdés, hogy az Adj gázt! címmel megszervezett menet ízléstelen, alpári és rengeteg embernek gyomorgörcsöt okoz, még akkor is, ha ez nem az első, hanem a második városi körmotorozás, és az elsőt tavaly odaengedték a Parlamentthez, ahol beszédet is tartottak, mert akkor nem az Élet menetének napján rendezték. Az sem kérdés szerintem, hogy a lakosság nagy része, mármint azok közül, akiket az ilyesmi egyáltalán érdekel, valószínűleg egyetért a betiltással.

De ettől még az a helyzet, hogy régen rossz, ha egy miniszterelnök beltilthat és be is tilt bármilyen rendezvényt. Nem akarok álnaivabb lenni a kelleténél, egy miniszterelnök sehol sem egy az állapolgárok közül, és ha annyira piszkálja a csőrét, hát nyilván el tudja intézni, hogy ne tartsanak meg egy szélsőséges szubkultúrát szórakoztató, mindenki mást felheccelő eseményt. De akit legalább felszínesen zavar, ha a demokratikus eljárások átlépésén kapják, az az ilyemit nem intézi nyíltan. Orbánnak a jelek szerint eszébe sem jut, hogy ilyemit nem illik csinálni egy miniszterelnöknek.

Advertisement

Ha még ennél is többet, mondjuk némi intellektuális teljesítményt is várnánk a kormányfőtől, akkor abban is reménykedhetnénk, hogy ráébred, az ilyemire eleve nem a betiltás a válasz, mert a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát kulturált helyen nem korlátozzák akkor sem, ha valaki a közvélekedés szerint undorító dolgot akar kimondani. Ez azon kevés elvi kérdések egyike, aminek direkt következményei is vannak a való életben.

Ha Orbánt komolyan izgatja, hogy az Adj gázt! léte sok állampolgár jóérzését sérti, akkor lehetősége van az Élet menetén, a Fidesz vezetőségét maga köré gyűjtve megmutatni, hogy a kormány melyik oldalon áll. Egy ilyen gesztus sokkal többet jelent minden érintettnek, mint egy rendpárti betiltás, legyen az bármilyen jó szándékú.

Advertisement

[Illlusztráció: Trészi tumblr]

Vélemény, hozzászólás?