Senki sem veri át úgy az olvasóit, mint a Heti Válasz

Illustration for article titled Senki sem veri át úgy az olvasóit, mint a Heti Válasz

Pár kattintásért megöltek egy nagyon híres embert. Ezt hívják az online sajtóban PI-kurválkodásnak. A visszafogott polgári lap bejelentett Fernando Alonso halálhírét, egy olyan félrevezető ajánlóval, amiből nem derült ki, hogy egy öreg kubai balettos halt meg, nem az ismert nagyfejű spanyol sofőr.

Advertisement

A PI-szajhaság extrém minősített esetét követte el a Heti Válasz, amikor "Most közölték: Elhunyt Fernando Alonso – az ok még ismeretlen" címmel dobott ki egy hírt tegnap reggel, és csak délután fél négy felé módosította azt arra, hogy "Elhunyt Fernando Alonso, a kubai balett atyja".

Ilyesmit a B, C és D kategóriás, a Blikk és a Bors szájából kieső morzsákon tengődő bulvárszájtok szoktak elkövetni. A HV-nak technikai értelemben bejött a dolog, az ő hírük volt messze a legolvasottabb a nagy hírgyűjtő szájtokon. Ezek ugyanis általában a cikkek és posztok címeit sorolják csak, ajánló nélkül. Az eset azért furcsa, mert létezik ugyan véletlen PI-kurválkodás, amikor az ember egyszerűen véletlenül hagyja le, hogy a botrány hol történt – Megette nagynénjét a főpolgármester fodrásza – de ez láthatólag nem olyen eset. Sőt, az "ok még ismeretlen"-nel szándékosan rá is játszottak a döbbenetre, amit az olvasó érezhetett, hogy pont a Magyar Nagydíj napján, Budapesten hal meg az ismert spanyol. Pedig azt mindenki tudja, hogy az olvasók átverése már egészen rövid távon is visszaüt.

Advertisement

[via avakkomondor]

Vélemény, hozzászólás?