Szoknyában lép fel a kétszer is doppingügybe keveredő Fazekas Róbert diszkoszvető

Illustration for article titled Szoknyában lép fel a kétszer is doppingügybe keveredő Fazekas Róbert diszkoszvető

Amatőr világbajnok lett a skót felföldi játékok nevű, szoknyában előadott, nyolc brutális dobószámból álló ősi sportban az a Fazekas, akitől Athéban doppingvétségért elvették az olimipai aranyat, Londonban pedig hasonló okokból már el sem indulhatott.

A skót felföldi játékok neve lehet, hogy viccesen hangzik, de jó kemény sportról van szó. Egy nap alatt, egymás után nyolc versenyszámban kell teljesíteni, mindegyikben 3 kísérlete van a versenyzőknek. Van sziklalökés 7 és 10 kilós kövekkel, vetnek 7 és 10 kilós kalapácsot, de nem elpuhult atlétikait, hanem rendes nyeleset, de láncra kötött 10 és 25 kilós sólyt is dobnak, aztán van súlydobás a magasba és a végén egy hat méter hosszú, hetven kilós póznát kell úgy eldobniuk, hogy függőleges állásban átforduljon.

Advertisement

Fazekas szeptember óta készült és egy-két bemelegítő versenyen indult a vébé előtt, ahol egy másik szombathelyi, Szabó "Julius" Attila negyedik lett, Fazekas jövőre elindulhat az állítólag sokkal keményebb profi vb-n is. Itt egy videó a világbajnokság nyitóünnepségéről, kirakott versenyvideót eddig mág sajnos nem találtam. A poszt teteján lévő filmből lehet képet kapni arról, mi is folyik a felföldi pályákon. A legnagyobb, akár 50 ezer néző előtt zajló versenyeket az Egyesült Államokban tartják, ott lesz a profi vb is.

Vélemény, hozzászólás?