Tenger nélküli országok a világtérképen. Na és a duplán tengertelenek

Illustration for article titled Tenger nélküli országok a világtérképen. Na és a duplán tengertelenek

Rossz, hogy már lassan száz éve nincs tengerünk? Van, akinek még rosszabb! Igaz, a világon csak két "duplán tengerpart nélküli" ország van.

Advertisement

Liechtenstein és Üzbegisztán (pirosak a térképen) az. Ugyanis nem csak hogy tengerpart nélküliek, de az összes szomszédjuk is ilyen. Ne feledjétek, a Kaszpi-tenger nem tenger, hanem tó.

Legalább ilyen különleges az a három ország, amelynek csak egyetlen szomszédja van és az választja el a tengertől (ezek a képen kékek): Lesotho, San Marino és Vatikán.

Advertisement

Van egy pár, amelyik csak majdnem tengerpart nélküli, hiszen határuknak kevesebb mint 2%-a ilyen. Ide tartozik Jordánia, Bosznia és Hercegovina és Irak. Ők persze kimaradnak a mi kis elit klubunkból!

Összesen 44-en vagyunk (plusz pár bizonytalan). A világnak meg 206 országa van (plusz pár bizonytalan).

Advertisement

A teljes listát itt találjátok a Wikipedián, természetesen szerepel rajta a két éve független Dél-Szudán is. A térkép posztolásának semmi apropója nem volt amúgy, de már a Pangea őskontinensre vetített mai országhatároknál eszembe jutott – mikor hazánk az óceán partjára került – , hogy kiposztolom. Kép forrása: Wikimedia.

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?