Valószínűleg kamu a mémben gyilkossággal viccelődő Reddites sztorija

Illustration for article titled Valószínűleg kamu a mémben gyilkossággal viccelődő Reddites sztorija

Az információs szupersztrádán tegnap valaki kiszált a kocsiból, odaszart a belső sávba és száznegyvennel elhajtott. A Naratto nevű kommentelő az általában mindennapi cukiságra használt Confession Bear nevű képmémet arra használta, hogy bevallja, meggyilkolta a testvérének agresszív drogfüggő pasiját, de be tudta úgy állítani, hogy túladagolásnak tűnjön.

Advertisement

A felháborodás egyik főoka az lehetett, hogy Naratto a Confession Bear-sémát használta. Ez a 2007-es Getty Images-kép évekig különösebb tréfás használat nélkül létezett, míg 2012 júniusában egy Reddit-felhasználó ki nem találta a mémet, a ciki dolgokat bevalló medvét, amivel aztán a többi kommentelő olyanokat közölhetett a világnak, hogy egy picit igazából szereti a Nickelbacket vagy hogy látta az sms-t, amit írtál, csak lusta volt válaszolni. Mint a személyes kedvencem, a technológiailag szerencsétlen kacsa, ezzel főleg inkább cuki és értelmetlen dolgokkal lehetett viccelődni. Naratto meg olyat csinált, mintha a szoci nyugdíjas azt mondaná, hogy "'44-ben megerőszakoltak a nyilasok és azóta halkan sírok minden karácsonykor".

A Gawker megkérdezte a Reddit egyik szerkesztőjét, aki csak annyit mondott, hogy Naratto karmát akart gyűjteni, azaz a helyi pontrendszerben akart előrébb ugrani.

Advertisement

A viccet sokan annyira komolyan vették, hogy azonnal elkezdték Naratto identitását lenyomozni. Pillanatok alatt kiderült a teljes neve, a címe, a katonai rangja, a Steam-profilja, a Facebook-adatlapja. Naratto egy darab kommentben visszatért a saját képéhez, és elmondta, hogy a sztoriban van igazság, de nem mondja meg mennyi, és különben is szemét dolog ezért kipakolni mindenhova a személyes adatait. Ami azért furán ironikus, mert amikor a Gawker nemrég leleplezte a Violentacrez nevű Reddites szuperfelhasználót, aki pedofil pornóképekről kezdve rasszista kirohanásokig mindent posztolt, a Reddit szinte egy személyként állt mögé és ítélte el a tényfeltárást. Narattót viszont a többezer kommentelőből annyira komolyan vették, hogy rögtön feltárták a saját adatait és bemószerolták az FBI-nál.

Advertisement

Naratto pedig azt tette, ami valószínűleg a legjobb megoldás volt: törölte az összes felhasználói fiókját.

A Gawker egyik kommentelőjének viszont sikerült elérnie azt a rokonát, akinek a barátját a történet szerint túladagolással megölte. A nő ezt írta válaszul a kommentelőnek:

My brother lives in another country, not sure what he does online. It's an ill-advised prank. I know no one who has overdosed and my brother is a scrawny gamer. I have seen your Twitter/Facebook and would appreciate if you wouldn't link anything to me as I'm currently applying for higher level positions in my career. As you might imagine, this could adversely affect me. I respect your ethics as a reporter doing research and wish you luck, but his attempts at internet "points/karma" have nothing to do with me.

Advertisement

Azaz a testvére másik országban él, és nem igazán tudja, hogy mit művel online. De ez egy rosszul elsült tréfa. Nem ismer senkit, aki túladagolta magát, és a testvére egy nyunyi gémer. A nő azt is szeretné, ha nem lehetne a nevével összekapcsolni a dolgot, mert éppen most próbál magas pozícióban állást szerezni és ez az egész mizéria nem tesz jót neki.

Kíváncsi vagyok, mi lesz Naratto sorsa egy esetleges rendőrségi vizsgálat után, illetve mi fog akkor történni, ha az FBI kopogtat az ajtaján.

Vélemény, hozzászólás?