Végre Magyarországon is lesz Street View

Illustration for article titled Végre Magyarországon is lesz Street View

A turizmusnak, kukkolóknak és a magyar failblogoknak hatalmas lökést fog adni, hogy végre Magyarországon is mehet a Google Street View, elhárultak a jogi akadályok, jelentette be a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila.

Advertisement

Péterfalvi azt is elmondta, hogy olyan esetekben, amikor valakinek sérült a privatszférája a képek készítése során és ezt bejelenti a Google-nak, a cégnek először elérhetetlenné kell tennie a képet, majd 5 nap alatt állást kell foglalnia az ügyben. Külön izgalmas lesz vadászni a letiltott házakra, hátha valami sumákságot próbáltak eltussolni ott.

Jóri András volt adatvédelmi biztos viszont személyes támadásnak vette, hogy Péterfalvi Attila azt mondta, Jóri vizsgálatai miatt nem lehetett Magyarországról korábban elírni a Google szolgáltatását. A volt biztos ezt mondta az MTI-nek:

Soha nem akadályoztam meg a Google Street View szolgáltatás működtetését Magyarországon – közölte Jóri András volt adatvédelmi biztos (…) ezzel ellentétben 2011-ben új jogértelmezéssel lehetővé tette a szolgáltatást, a nemzeti jog által megkívánt garanciák mellett. 

Jóri András reményét fejezte ki, hogy a NAIH "az EU által folytatott vizsgálat árnyékában nem a közérdekkel szemben üzleti érdekeknek tett alaptalan engedményekkel kívánja stabilizálni helyzetét". Egyúttal felszólította a NAIH-ot és a hatóság elnökét, hogy "a továbbiakban tartózkodjon tevékenysége hamis bemutatásától".

Vélemény, hozzászólás?