Venezuelába lassan már repülő se jár

Illustration for article titled Venezuelába lassan már repülő se jár

Szerdán újabb három ember halt meg az egy hónapja zajló venezuelai tüntetésekben. A csőd szélére került ország valutatartalékai közben már a hivatalos adatok szerint is kiürültek, elkezdték nem fizetni az oda repülő légitársaságokat.

Advertisement

A társaságok több mint 80%-át képviselő Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szólította fel a venezuelai kormányt, hogy fizessenek, miután közel 4 milliárd dollár tartozást halmoztak fel az országba még repülő légitársaságok felé. Ez az összeg az ország hivatalosan bevallott valutatartalékának közel 20%-a. Október óta az inkonvertibilis helyi pénzben, bolívarban fizetett légitársaságok pénzét nem váltja át az egyre nagyobb kincs dollárra a nemzeti bank, most lett elegük.

Illustration for article titled Venezuelába lassan már repülő se jár

Advertisement

Eközben országszerte folytatódtak a januárban kezdődött és februárban felpörgött tüntetések Nicolás Maduro kormánya ellen. Az országot Hugo Chávez halála óta vezető, buszsofőrből lett elnök súlyos elődjénél is agresszívebb és kommunistább politikát visz. Szerdán Caracasban csaptak össze a tüntetők és a nemzeti gárda fegyveresei. Carabobo államban hárman meghaltak.

Az országban valami olyasmi történik, mintha feltennénk azt a kérdést, hogy miképp lehetne kimaxolni a rezsicsökkentést, és még az ingyen sörnél is tovább szárnyalna a fantáziánk. Hónapok óta egyre nehezebben lehet alapvető dolgokat beszerezni. Az áruhiány szimbóluma a vécépapír lett – jellemző Maduro rendszerére, hogy erre a statisztikai hivatal annyit reagált, hogy tessék kevesebbet zabálni és üríteni.

Advertisement

A 2014-es tüntetések akkor kezdődtek, amikor januárban útonállók végeztek Mónica Spear szépségkirálynővel és volt férjével, ötéves lányuk szeme láttára. Spear halála az utolsó csepp volt a pohárban. Az elképesztően erőszakos országban 21 percenként ölnek meg egy embert, a fővárosban 100 ezer emberből 122 lesz gyilkosság áldozata. Hogy könnyebb legyen elképzelni: ilyen arányok a háborús Irakban voltak a kétezres évek közepén. Pedig Venezuelában nincs háború.

Advertisement

Illustration for article titled Venezuelába lassan már repülő se jár

A felfegyverzett haramiáktól hemzsegő, csőd szélén álló ország a világ legnagyobb ismert kőolajkészletén ül. A szintén rengeteg olajjal bíró Norvégiában a legdrágább a világon a benzin, Venezuelában ezzel szemben elpancsolják és de facto ingyen mérik. 2011 nyarán, még Chávez elnöksége alatt utazta be az országot Listár Márton, egy Németországban élő magyar számítógépes szakember, aki blogján megörökített egy mindenhol máshol elképzelhetetlen tankolást:

Illustration for article titled Venezuelába lassan már repülő se jár

Advertisement

A 34 és fél liter benzinért kért 2,42 bolívar akkori árfolyamon körülbelül 60 forintnak felelt meg.

Fotók: John Moore/Getty Images + Listár Márton

Vélemény, hozzászólás?