X összegért hoz annyi aláírást, hogy meglegyen a körzet

Úgy tűnik, a Fideszen kívül senkinek sem megy gördülékenyen a kampány. Az állami támogatás lenyúlására szerveződött kamupártoknak sem. A Magyarországi Cigány Pártnak sem. Az MCP-aktivista Marek Bertram hétfőn borította a bilit. Mi pedig Hermann György kerületi kampányfőnökkel beszéltünk.

Úgy tűnik, a Fideszen kívül senkinek sem megy gördülékenyen a kampány. Az állami támogatás lenyúlására szerveződött kamupártoknak sem. A Magyarországi Cigány Pártnak sem. Az MCP-aktivista Marek Bertram hétfőn borította a bilit. Mi pedig Hermann György kerületi kampányfőnökkel beszéltünk.

Az aktivista az Átlátszó videójában azt álllította, pártja több választókerületben más kisebb pártok ajánlóíveinek lemásolásával szerezte meg a jelöltállításhoz szükséges aláírásokat. A NOL kedden közölt egy cikket, amelyben megszólaltak az MCP vezetői, Horváth József elnök és Horváth Aladár listavezető is.

Advertisement

Ők visszautasították a vádakat, amiket Marek felhozott ellenük. Horváth Aladár megemlítette, hogy a párt egyik munkatársa, Hermann György felvetette az ajánlóívek másolásának lehetőségét. Ma sikerült utolérnünk Hermannt, aki a párt budapesti 1. számú választókerületi képviselőjelöltjének, Deák Dánielnek a kampányfőnökeként dolgozott.

Hermann a Cinknek elmondta, Deák Dániellel ismeretségük régebbre nyúlik vissza, így került az MCP közelébe is. Elmondása szerint Deák kampányának irányítása teljes egészében rá volt bízva. Horváth Aladár listavezetővel napi kapcsolatban volt, egy irodában dolgoztak, Marek Bertramot pedig ő vette fel a kampánystábba egy állásinterjú után. Állítása szerint Marekkel korábban nem állt kapcsolatban, de a botrány ügyében egy platformon vannak.

Advertisement

Hermann is megerősítette a csalás tényét, és azt, hogy a KTI, a JESZ, a Zöldek Pártja és az MCP érintett volt az ajánlóívek másolásának ügyében. Viszont a párt vezetése által ellene felhozott vádakat, miszerint ő lett volna a csalás kezdeményezője, határozottan cáfolja. Erre utaló vagy félreérthető kijelentést sem tett, állítja.

Az állást nem pénzért vállalta el, hanem azért, mert azonosult Deák törekvésével, hogy bebizonyítsák, az MCP nem csak a cigányok pártja. Ennek ellenére igazságtalannak érzi, hogy miután a saját zsebéből fektetett az MCP jelöltjének kampányába, vele próbálják elvitetni a balhét.

Advertisement

Cink: A NOL-nak tegnap ezt nyilatkoztad:

„Nem én, hanem az MCP egyik vezetőségi tagja hívta fel a figyelmet arra, hogy illegális módszerekkel is össze lehet gyűjteni az ajánlásokat. Még be is mutattak a jelöltnek egy konkrét személyt, aki ebben segíteni tud."

Advertisement

Tudnál ennél konkrétabban fogalmazni?

HGY: A feljelentésben, amit Bertramék tettek, meg van nevezve, hogy ki biztatott másolásra. Nem szeretnék neveket mondani, ha erre célzol.

Advertisement

Cink: Ez az ember az, aki téged a NOL cikkében megvádolt?

HGY: Engem egy ember vádolt meg, Horváth Aladár.

Cink: De nyilatkozott a pártelnök is.

HGY: Ha ebben a formában tekintjük a dolgot, az előző kérdésedre a válasz nem. Annyit elmondhatok, hogy Deák Dánielnek vetették föl először ezt a dolgot, és be is mutattak neki valakit, aki intézni tud ajánlóíveket. Ő nem vádolható semmivel ebben az ügyben, az ajánlatot visszautasította. De erről a részéről a történetnek nem tudok többet.

Advertisement

Cink: Szóval volt egy ember, akit a párt elnökségének környékéről valaki azzal mutatott be Deák Dániel képviselőjelöltnek, hogy ő más pártoktól meg tudja szerezni a kellő számú ajánlást. Biztosan tudsz még róla valamit.

HGY: Szóbeszédeket hallottam. Ha jól értem, arról van szó, hogy az illető több párttal is üzletelt ez ügyben.

Advertisement

Cink: Ez az ember abból csinált bizniszt valamilyen módon, hogy a kisebb pártok ajánlóíveinek a cseréjét intézte?

HGY: Valami ilyesmi. Erről összesen két mondatot hallottam én is. Dani nekem azt mondta, hogy bemutatták őt ennek az embernek, aki felajánlotta, hogy X összegért hoz nekünk annyi aláírást, hogy meglegyen a körzet.

Advertisement

Cink: Mi az, amit a saját szemeddel is láttál? Marek azt állítja, fénymásolókat és más pártok íveit is látta az irodában egy bizonyos ajtó mögött.

HGY: Tudtam, hogy voltak tárgyalások az ajtó mögött a cserékről. Ez nyíltan történt az irodában, nem lehetett nem hallani. Fénymásolók voltak, de közel sem volt annyi ajánlóív, amihez ipari másoló kellett volna. Két darab fénymásoló volt az irodában.

Advertisement

Cink: Marek azt állítja, hogy az irodába már eleve fénymásolt íveket hoztak be.

HGY: Ilyenek is voltak, ez mind a két módon ment. Gondolom, ezeket a másik párt irodájában másolták.

Advertisement

Cink: A feljelentőkhöz csatlakoztál?

HGY: Végül nem.

Cink: Az MCP elnökségének állításaiból valószínűsíthető, hogy be fognak perelni téged. Te tervezel feljelentést ellenük?

Advertisement

HGY: Én azt mondom, hogy jelentsenek föl, játsszuk le.

Cink: Van bármilyen bizonyíték a kezedben?

HGY: Úgy tudom, hogy közvetett bizonyítékok vannak Bertramnál. Nála kizárólag másik párttól vannak ívek. Olyan ívek, amiket a mi körzetünknek akartak adni. Fénymásolatok, amik bekerültek az irodába, hogy ezeket saját célra felhasználjuk, átmásoljuk róluk az aláírásokat. Innentől fogva szerintem teljesen nyilvánvaló az ügy. Másképp hogyan kerülhettek volna hozzánk?

Advertisement

Cink: Több nevet biztosan nem tudsz mondani?

HGY: Ha behívnak a rendőrségre tanúskodni, akkor ezeket el fogom mondani.

Cink: Most tartasz valamitől?

HGY: Nem, szó sincs erről. Az egész ügyet azért hoztuk nyilvánosságra, mert a választás tisztasága megkérdőjeleződött. Más pártokról is tudok, akiket megkerestek. Ők visszautasították az ajánlatot. Ezek országosan ismert pártok, fontosabb arcokkal, mégsem sikerült országos listát állítaniuk, mert nemet mondtak. Fontos, hogy mi nem akarjuk az MCP-re kihegyezni ezt a botrányt.

Advertisement

Cink: Tehát a szóbeszéd szerint van valaki, aki a Marek Bertram által megnevezett pártoknál és több más kisebb pártnál is házalt azzal, hogy meg tudja szervezni az ajánlóívek cseréjét és a másolást?

HGY: Igen. Persze biztosan voltak önálló kezdeményezések is. Nem egy párt van, amit azért hoztak létre, mert meglátták az anyagi lehetőséget. Nem véletlen, hogy több ilyen párt a jelölési időszak előtt közvetlenül kezdett magának jelölteket keresni, hogy az infrastruktúra a kampány közben épült ki. Nézze meg mindenki, hogy az egyes pártokat mikor alapították. A legszomorúbb az az egészben, hogy Danihoz hasonlóan az MCP-ben és más pártokban is voltak olyan jelöltek, akik tisztességesen gyűjtötték az aláírásokat. Ez az ügy nekik és a választópolgároknak árt a legjobban. A választási rendszer visszásságai azt eredményezik, hogy hiába indul el valaki egy kis párt jelöltjeként tisztességesen a választáson, hiába szerzi meg tisztességesen az aláírásokat, mégis gyanúba keveredik.

Advertisement

Cink: Mi motivált benneteket abban, hogy kirobbantsátok a botrányt?

HGY: Ha az adatvédelmi biztos nem jön azzal a cinikus mondatával, hogy túl nagy meló lenne megvizsgálni az összes ívet, valószínűleg mi is csendben maradunk. Senki más nem lépett, ezért vállaltuk fel az ügyet, ezért is vártunk vele eddig.

Vélemény, hozzászólás?