Magyarországtól délre, keletre, és különösen délkeletre nincs nyári nap ajran nélkül. Pár helyen itthon is lehet kapni, de pofonegyszerűen kikeverhetjük magunknak, és még jobb is lesz.
Kell hozzá:
- egy pohár joghurt vagy kefir
- ugyanennyi jéghideg víz
- só
Össze kell keverni – a legegyszerűbb valami keverőedényben, de kanállal is simán működik –, benyakalni, majd gyorsan csinálni még egyet.
Advertisement
Én annyit variálok a klasszikus recepten, hogy a finom, sűrű kefirbe szórt apró szemű só mellé őrlök bele friss borsot is, majd amikor kész, akkor szórok még a tetejére valamilyen nagyszemű sót.
Három okból is jó:
- sokkal több vizet iszunk így, mintha a joghurtot magában innánk
- pótoljuk az izzadással elvesztett sót
- pótoljuk a szintén az izzadással elvesztett fehérjét
Érdekesség, hogy az ital neve a bolond orosz-amerikai filozófus-íróra, Ayn Randra rímel, de ez valószínűleg csak véletlen egybeesés.
Advertisement
Fotó: Tomislav Medak