A 2012 DA 14-es aszteroida esett rá Oroszországra?

Illustration for article titled A 2012 DA 14-es aszteroida esett rá Oroszországra?

Kicsit kiábrándító, hogy a Cseljabinszkban pusztító meteor pont olyan volt, amilyenek a filmekben szoktak lenni az utolsó ítéletet felvezető meteorzáporok. A fotók, videók és a szemtanúk leírásai tényleg jöhhettek volna az Armageddon forgatásáról is. Kicsit kiábrándító, másfelől viszont reményre ad okot, mert akkor lehet, hogy akkor a Godzillában és a bolygóinvázióra képes, de egy bezárt faajtóval megbírkózni nem tudó Idegenekben is van valami! 

Advertisement

Az eddig egyetlen híradásból sem derül ki, hogy akkor ez volt-e az a bizonyos, 50 méter átmérőjű, 2012 DA 14 kódjelű meteor, aminek a Föld-közelbe érkezését a NASA jó előre jelezte. Ők persze azt mondták, hogy nem csapódik a Földbe, hanem 27 ezer kilométerre száguld el tőlünk, de ennyi számolási hiba űrméretekben bőven beleférne. 

A hivatalos orosz állaláspont egyelőre az, hogy egy üstökös volt, ami nem zuhant le, hanem kábé tíz kilométer magasságban felrobbant. Pedig  a képen látható Cseljabinszki cink(!)üzem teteje pont úgy néz ki, mint amit egy szilárd test talált el. Drukkolunk, hogy hamar kivirágozzanak az összeesküvés-elméletek. Ami biztos, az az, hogy Közép-Oroszországban félelmetes jelenségeket éltek át az emberek, csíkokkal és kísérteties fénnyel naz égen, óriási, fülsüketítő robbanással, betört üvegekkel, megszólaló riasztókkal, sikoltozással, szóval igazán jól szórakoztak és meg se halt senki. Igaz, több, mint száz ember sérült meg a szétrepülő üvegszilánkoktól és törmeléktől, de ez nem olyan nagy ár egy ilyen buliért. 

Advertisement

Illustration for article titled A 2012 DA 14-es aszteroida esett rá Oroszországra?

Vélemény, hozzászólás?