A balos akadémikusok bosszúja a nulla pontos pályázat?

Percek alatt a net sztárja lett Demeter Tamás filózófus elutasított pályázata, ami az összes objektív kategóriában maximális pontszámot kapott, de az „összbenyomásra” nullát. Hogy miért? Még nem tudjuk, de nem kizárt, hogy ez itt a bosszú a hirhedt filozófusbotrányért, amit közvetetten maga Demeter robbantott ki annak

Illustration for article titled A balos akadémikusok bosszúja a nulla pontos pályázat?

Percek alatt a net sztárja lett Demeter Tamás filózófus elutasított pályázata, ami az összes objektív kategóriában maximális pontszámot kapott, de az "összbenyomásra" nullát. Hogy miért? Még nem tudjuk, de nem kizárt, hogy ez itt a bosszú a hirhedt filozófusbotrányért, amit közvetetten maga Demeter robbantott ki annak idején.

Advertisement

Talán már kevesen emlékeznek rá, de a Magyar Nemzet filozófusbotránya és Heller Ágnes meghurcolása 2009 decemberében, az MTA Filozófiai Intézetének karácsonyi buliján egy szóváltással indult. A nulla pontos Demeter Tamás volt az egyik fél, a másik pedig Gábor György, az intézet igazgatóhelyettese. A személyeskedő vita közben Demeter a jiddis eredetű mispóhe szót használta, ami családot, összetartó társaságot, pereputtyot jelent, és egyformán használják a zsidók, illetve az antiszemiták. A hat-nyolc jelenlévőn kívül senki sem tudja, pontosan mi hangzott el, Gábor verziója szerint Demeter először azt mondta neki, hogy a te fajtád szokott hazudozni, majd amikor Gábor visszakérdezett, úgy fogalmazott, a te mispóhéd szokott hazudni.

Advertisement

Gábor a megjegyzést egyértelműen antiszemita támadásnak vette és Demeter ellen hangos sajtókampány indult, főleg amikor a filozófus nem sokkal később egy 20 ezer eurós akadémiai díjat kapott, amiről a Népszava "Kitüntették a zsidózó filozófust" címmel számolt be. Ezt a cikket a lap később kénytelen volt helyreigazítani, mert olyan mocskozsidózásról írtak benne, amit egyetlen jelenlévő sem állított soha, és persze bizonyítani sem tudták. Demeter mindvégig tagadta, hogy antiszemita lenne vagy akár, hogy a megjegyzését ilyen éllel tette volna.

Ez után a botrány után a filozófusok akadémiai pályázati rendszere, a bennfentesség, az egymásnak osztogatás témák maradtak, vizsgálat is indult, majd a kormányváltás után a Magyar Nemzet segítségével megindult a frontális támadás Hellerék ellen.

Advertisement

Most újraolvastam egy rakás korabeli cikket, amikből az bontakozik ki, hogy balos filozófusok tényleg kavartak és megszegtek több szabályt. Csakúgy, mint a jobbos filozófusok és más tudósok, ugyanis ilyen volt a pályázati rendszer. Na ez persze senkit sem ment fel a trükközések alól, de az nyilvánvaló, hogy az ügyeskedés teljesen politkafüggetlen volt, a rendszer lényegéből fakadt, és szinte mindenki ezt művelte.

Demeter mostani ügyében igyekszem informálódni, de nem lenne meglepő, ha ez a szubjektív null pont a három-négy évvel ezelőtti események utórezgése lett volna.

Advertisement

Itt egy interjú Demeterrel, itt egy Gáborral, itt meg egy összefoglaló az ügyről.

Illustration for article titled A balos akadémikusok bosszúja a nulla pontos pályázat?

Vélemény, hozzászólás?