A Nemzeti Sport a suttyó ultrák szócsöve lett

Gratulálunk Pietsch Tibornak és a Nemzeti Sport csütörtöki számát szerkesztőknek, nagy kedvelői vagyunk ugyanis a fanatikusok által összerakott szurkolói fanzine-oknak, ők pedig sajtótörténeti tettet hajtottak végre azzal, hogy egy mainstream újság két első oldalát átengedték valami szélsőséges ultracsoportnak, sőt a nevüket is adták a huncut akcióhoz.

Csak így történhetett, különben egyszerűen a rendszerváltás utáni sajtótörténet egyik legcikibb terméke lenne a Magyarországot sújtó stadionbezárós FIFA-büntetésről szóló dupla oldalas összeállítás. A kombó legnagyoibb anyagának már az alcíme megfújja a harci kürtöt és megadja az alaphangot: "Amit szabad más nációknak, nem szabad a magyarnak". Vagyis szegény magyarok nem Auschwitzozhatnak és mocskos zsidózhatnak kórusban? Igen. Óriási kibaszás, ezzel a strasbourgi emberi jogi bírósághoz kéne fordulni! 

Advertisement

Szinte hihetetlen, hogy a Sportnak annyi jött le az egész botrányból, hogy a szemét óvónéni a mi csengős mozdonyunkat vette el, pedig a többi kisfiú is rosszalkodott. És tényleg, a végtelenül kínos alcím alatt ott a szájbarágó bevezető, ha nem értettük volna meg az üzenetet: "összeállításunkban annak néztünk utána, hogy az elmúlt években milyen következményekkel jártak a magyarokat sértő megnyilvánulások". Ennek a cikknek már a szándéka is égő, így az már tényleg csak bónuszvicc, hogy hiába a sok három pont és annak folyamatos érzékeltetése, hogy a FIFA és az UEFA hogy, hogy nem, pont akkor csukja be mindig a szemét, amikor a magyarokat bántják, tartalmilag vicces módon az derül ki, hogy az egyetlen, a magyar-izraeli meccshez mérhető esetben a Steauau stadionját nem egy, hanem két meccsre záratták be.

 A legeslegalja azonban mégsem ez, hanem az a keretes írás, ami arról szól, hogy a FIFA fellebviteli bizottságában, amelyik végül dönteni fog a magyar fellebbezésről, buta, kulturálatlan, a focit ugató négerek ülnek, akik hogy jönnek ahhoz, hogy egy európai ország ügyében döntsenek. "(…) nyilván kétség sem férhet a hozzáértéséhez, mert hazájában, Bermudán ugyanolyan intenzitással űzhetik a futballt, mint kontinensünkön" – írják például. Klasszikus európai megoldás valakinek azzal gyilkolni a karakterét, hogy abstart nem lehet hozzáértő, hiszen X. országból származik! 

Advertisement

És az milyen, hogy az európai szerző nem tudja elképzelni, hogy néger is járhat egyetemre? A következő mondatot ugyanis képtelenség másképp értelmezni: "Az elnökhelyettes amúgy a madagaszkári Ahmad. Ez azonban ne tévasszen meg senkit, a FIFA honlapja határozottan állítja, hogy mindketten rendelkeznek jogi végzettséggel!" Pedig minden európai tudja, hogy Madagaszkárt kizárólag gyűrűs farkú félmajmok lakják, akik kurva jól tudnak lakossági slágerekre táncolni és mindig segítenek a parta vetődő beszélő zebrákon, zsiráfokon, vízilovakon és oroszlánokon. A fantasztikus keretes írás végén a szerző – ha nem értettük volna eddig, hogy mivel van a probléma – még elszomorkodik azon, hogy "a fellebviteli bizottságban csak öten európaiak".

A Nemzeti Sport oltári nagy suttyó, amin mondjuk álnaivság lenne túlzottan csodálkozni, de azt tényleg nem értem, hogy az MLSZ – a hazai közönség felé – miért hasonlóan kommunikál, ahelyett, hogy örült volna neki, hogy a FIFA helyette csapott le a magyar stadionokban zsidózókra. A helyzettel előbb-utóbb úgyis kellett volna valamit kezdeni, a nemzetközi szövetség pedig ezzel megspóolt a magyarnak egy népszerűtlen nyitólépést. Az MLSZ ahelyett, hogy meglovagolta volna  szerencsés hullámot, és egy lendülettel ráhajtott volna a gusztustalan férgek tartós kiszortítására a hazai stadionokból, szintén ezt a sérelmi szöveget nyomja a túl kemény, aránytalan büntetésről.

Vélemény, hozzászólás?