A tökrészeg szovjet ezredes és a debreceni katonai reptér atomtitkai

29 évvel ezelőtt Szentgyörgyi Bálint, a Hajdú-Bihari Napló újságírója azért ment a debreceni katonai reptérre, hogy interjút készítsen a helyi sportegyesület elnökével, Elkán Károly ezredessel. Aztán hirtelen berángatták egy fotóra Farkas Bertalannal és a tajtrészeg Valerij Lazebnij ezredessel, aki nem sokkal azelőtte

Illustration for article titled A tökrészeg szovjet ezredes és a debreceni katonai reptér atomtitkai

29 évvel ezelőtt Szentgyörgyi Bálint, a Hajdú-Bihari Napló újságírója azért ment a debreceni katonai reptérre, hogy interjút készítsen a helyi sportegyesület elnökével, Elkán Károly ezredessel. Aztán hirtelen berángatták egy fotóra Farkas Bertalannal és a tajtrészeg Valerij Lazebnij ezredessel, aki nem sokkal azelőtte elbénázott egy bombavetési gyakorlatot és majdnem a levegőbe repítette az Áfor gázpalack-telepét Nagyhegyes mellett. Az újságírót unokatestvére kereste meg az Aranysas katonai repülési újság februári számával, amiben a képet publikálták, ő meg elmondta az egész sztorit a haon.hu-nak.

Advertisement

A sztorit érdemes azért is elolvasni, mert elég jól hozza a későszocializmus közhelyeit a Farkas Bertalan-kultusszal és a vodkagőzös szovjet ezredesekkel. Meg tele van ilyen leírásokkal, mint például amikor Szentgyörgyi Bálint és Farkas Berci, Lazebnij engedélyével bemászhatott az akkor ultramodernnek tartott Szu-24 bombázóba:

Farkas Bertalan ámuldozva mutogatta nekem a berendezéseket, sorolta a Szu-24 egyedülálló műszaki paramétereit, s hogy a tűzerejét tekintve is megegyezik a hasonló amerikai géppel. Ecsetelte azt a fantasztikusan korszerű technikát, amit beépítettek, s hogy a „Szuhoj” (így ejtettük) atomtöltet szállítására is alkalmas. Lelkesen magyarázta, mennyire boldog, mert ilyenben még életében nem ült, és bár mellettünk alumíniumból volt a kilincs, a fejünk fölött pedig olyan gurtni lógott, mint amilyet a GAZ-terepjáró autókba szereltek…

Advertisement

Persze aztán kiderült, hogy mivel a Szu-24 képes volt atombombát is szállítani, Lazebnij gyakorlatilag atomtitkokat adott ki Farkasnak és Szentgyörgyinek, úgyhogy nemsokára megjelent a színen egy szovjet elhárító tiszt, aki miatt az újságírónak elvileg titoktartási kötelezettséget kellett tartania. Szerencsére nem élete végéig, úgyhogy el lehet olvasni ezt a tényleg vagány beszámolót.

fotó: haon.hu

Vélemény, hozzászólás?