Aki kiszáll az autójából, eleve barom

Jó hely a Rózsadomb, csak sok itt a köcsög. Őspestiként négy év lakom itt, és még mindig elámulok, hogy a helyiek nem alkottak paramilitáris egységeket a terepjárós pöcsfejek megfékezésére. Pesti embernek a gyalogos közlekedés olyan, mint a levegőt venne, budainak olyan, mintha fegyvereket és heroint, miközben két konkurens geng és a rendőrség üldözi. 

Először nem értettem a dolgot. 

Pesten is vannak gazdag emberek, sőt terepjárók is, de ott sosem éreztem magam közvetlen életveszélyben a zebrán. A Rózsadombon és ettől kifelé, Habonyföldön, egészen Hűvösvölgyig egy sima átkelés olyan, mintha Bejrútban kereszteznénk a Zöld vonalat. 

Advertisement

Aztán lassan leesett, hogy mi a jelenség oka. Habonyföldön olyan sok a luxusterepjárós, hogy ilyesmivel itt egyszerűen nem lehet kitűnni. A személyautók is túl drágák, itt senki sem fogja megbámulni a Lexusodat. Kivéve, ha az illető gyalog van, te meg rágyorsítasz és még ki is intesz, hogy takarodjon a zebráról. Ez nem ilyen publicisztikai fordulat, hanem napi háromszori esemény, amikor kimegyek a 100 méterre lévő kisboltba. 

Most annyi történt, hogy Habony "Az Ember Akire Orbán Viktor A Legjobban Hallgat" Árpádról kiderült, még a habonyföldi átlagnál is tenyérbemászóbb figura. Orbán Viktortól teljesen függetlenül: az, aki bármilyen utcai konfliktus közben kiszáll az autójából, definíció szerint egy barom. Akkor is, ha csak kiabál és visszaül, akkor is, ha verekszik is, függetlenül attól, hogy a másik fél férfi, nő, gyerek, nyugdíjas vagy harcművész, innentől tök mindegy. Nagyon régen robogózom, sok ilyen fickóval találkoztam, a személyes tapasztalatom az, hogy aki kiszáll, az vagy teljesen elborult, vagy jól láthatóan szintetikus pörgetőkön él, úgyis mint dülledt, üveges szeme van és acélosan feszül az állkapocsizma.

Advertisement

Habony Árpád ügyvédje most azt mondja, hogy a bíróság testi sértést nem állapított meg, csak garázdaság vétségét. A jogi nyelvben járatlanok kedvéért mondom, hogy ez nem azt jelenti, amit dr Busch Béla kommunikálni próbált, hogy Habony nem verekedett. A dolgot jelentősen leegyszerűsítve, de nem meghamisítva: akinél kimondják, hogy garázdaságot követett el, az mindenképpen erőszakos volt és kihívóan közösségellenes, vagyis a szó köznapi értelmében verekedett. A testi sértést ettől az különbözteti meg, hogy nyoma is marad, ami vagy 8 napon belül, vagy azon túl gyógyul. Tehát erőszakoskodás nélkül nem lehetséges garázdának lenni, garázdaság = seb vagy törés nélküli verekedés, Habonynál pedig jogerősen kimondta a bíróság, hogy garázda volt. Csak nem találta olyan súlyúnak az esetet, hogy a próbára bocsájtáson kívül erősebb szankciót is kiszabjon.

Orbán Viktor ellenségei most nyilván dörzsölik a tenyerüket, hogy tessék, ilyen emberek határozzák meg a sorsunkat a háttérből, meg hogy madarat tolláról. Ez szerintem nagyrészt hülyeség. Habonynak nem volt semmiféle közfunkciója, és seggfej is adhat jó tanácsot. A dolog PR-része már eggyel sikamlósabb, mert a Fidesz egyes vezetőinek és sleppjüknek a bulvárlap-mániája miatt Habony a politikai híreket egyáltalán nem fogyasztó tömegek körében is közepesen ismert figurává vált, főleg a Kapócs Zsókával való kavarása miatt. Egy profi Szürke Eminenciás nyilván nem lehetne olyan amatőr, hogy hiúsági okokból bulvárhőssé stilizáltassa magát. Habony páva volt, és ha valamit, hát ezt szívhatja meg most ő is, meg a főnöke is, bár szerintem ez klasszikus 48 órás nanobotrány fog maradni.

Vélemény, hozzászólás?