Aki politizál a munkahelyén, az meghülyül

Kiváló példa erre egy mai MTI-hír, ami szerint egy nap az, ami alatt a Föld megkerüli a Napot. Az új típusú, politizáló MTI tudósításait pár éve erős fenntartásokkal lehet csak használni.

Advertisement

Rengeteget tett a Fidesz-korszak MTI-je a magyar sajtó általános színvonalának emeléséért. Amikor újságíró lettem a kilencvenes évek közepén, sőt még akkor is, amikor online újságíró lettem a kétezresek elején, az ember hírügyeletesként automatikus mozdulatokkal pakolta be a hazai és külföldi MTI-tudósításokat a lapjába. Egy kis Botox, minimális kollagén, a legdurvább előterjesztésnyelvű hülyeségek kivágása, és kész is volt a hír. Nyilván ekkor is voltak ügyes trükközések, kihagyott tételmondatok és hasonlók, de a dolog nem tűnt fel, mert az általános színvonal teljesen okés volt, a fogalmazást kivéve, dehát azon a legkönnyebb segíteni.

2010 óta egészen más a helyzet. Bölcs professzorunk, az MTI egy furfangos zenmester bölcsességével annyira pártosan (belpolitika), illetve megbízhatatlanul (bármi, ami külföldi) kezdett tudósítani, hogy a lusta nebulóit rászoktatta a helyszíni kiszállásokra, az eredeti tartalom legyártására, illetve az eredeti források gondos tanulmányozására és saját lefordítására. Az MTI lassan csak arra használható, hogy felfigyeljünk rá, valahol történt valami, aztán kinyomozzuk, mi is volt az igazából.

Advertisement

Pompás és vicces példa ez a mai hírindítás.:

Az atomóránál is pontosabb órát fejlesztettek ki francia kutatók, akik szerint optikai rácson alapuló szerkezetük 300 millió évente késik vagy siet egy másodpercet.

A Nature Communications című szaklapban ismertetett tanulmányukban azt állítják, hogy órájuk nemcsak a másodperc egységét határozza meg újra, hanem az időmérés – a világidő – nemzetközi alapjául is szolgálhat.
Valaha az emberiség az idő múlását a Föld keringéséhez – a napszakok váltakozásához – kötötte: egy napnak az az egység számított, amely alatt a bolygó megkerülte a Napot. Ám mivel a Föld keringés közben imbolyog a tengelye körül, az egyik nap rövidebb, a másik pedig hosszabb lett. Később hasonló problémákkal küzdöttek a mechanikus szerkezetek is, amelyek – bármennyire pontosak is – hol késnek, hol sietnek.

Az atomórák, amelyek az atomok szabályosan ismétlődő rezgésszámát használják fel egy alapidőegység (frekvencia) előállítására, hatalmas ugrást jelentettek az időmérés történetében.

Advertisement

És hogy ki vette át szolgaian, gondolkodás nélkül a magyar sajtóban ezt a velőtrázó hülységet? A hvg.hu, a 168ora.hu, a metropol.hu, a szebbjovo.hu és még sokan mások:

Illustration for article titled Aki politizál a munkahelyén, az meghülyül

Vélemény, hozzászólás?