Akinek számítógépe vagy kocsija van, az egy Fidesz-kedvenc burzsuj, mondja az Együtt 2014 grafikája

Illustration for article titled Akinek számítógépe vagy kocsija van, az egy Fidesz-kedvenc burzsuj, mondja az Együtt 2014 grafikája

Úgy látszik, a kampány első hónapjait infografikákkal akarja megvívni Bajnai Gordon. A legfrissebb, pár perce kiposztolt vizuális csodafegyver azt szeretné beleverni a kemény választói fejekbe, hogy Orbán Viktor adórendszere a gazdagoknak kedvez, a nagy többséget viszont szívatja, már hogyha gazdagabbnak tekintünk valakit 185490 forint havi nettó fizetéssel. Mivel infografikáról van szó, kapunk egy rakás kis piktogramszerű ábrát, ezekből kiderül például, hogy autója a kiváltságos 650 ezernek van. A valóság ezzel szemben mondjuk az, hogy 2012-ben a magyar családok kábé felében volt autó.

Advertisement

Fogalmam sincs, hogy mennyi értelme van ennek a fajta kampánynak. Egyfelől persze világos, hogy a szegények sokkal többen vannak és jómódú értelmiségiek szavazataival nem lehet választást nyerni. De ha elképzeljük, hogy ki lehet az, aki egyáltalán rákattint egy ilyen, neten látott vagy levélben kapott infografikára, elég valószínű, hogy az illető nettó 185 fölött kereshet. Interneten terjesztett intellektuális rejtvényekkel meghódítani a nincstelenek millióit bátor taktika. Én úgy képzeltem, hogy az ember a pártalapítás utáni netes kampánnyal előbb az értelmiségi és véleményformáló csoportokat akarja megnyerni, aztán jöhetnek a többiek, de mondjuk nem is vagyok az Ellenzék Reménysége. Ráadásul Bajnai az elején piacpárti politikát ígért, amibe a gazdagozás, illetve az állam által eltartott rétegek körüludvarlása nehezen fér bele. De ettől szép az infografika-háború.

http://index.hu/gazdasag/2012/…

Vélemény, hozzászólás?