Az elefánt szájjal szopik, viszont nem lehet úgy megfejni, mint a tehenet

Illustration for article titled Az elefánt szájjal szopik, viszont nem lehet úgy megfejni, mint a tehenet

Drámai napokat él át a budapesti állatkert, mert a tegnap született kiselefánt nem kezdett el szopni, a mesterséges táplálásra áttérés viszont a halálos ítéletét jelentheti. Ezért utolsó lehetőségként fejni kezdték az anyját, hogy a tejet utána cumival adják oda a kölyöknek, akiről időközben kiderült, hogy nőstény. Na de hogy fej meg az ember egy elefántot? Hanga Zoltán, az állakert szóvivője fantasztikus dolgokat mesélt az elefántfejésről.

Advertisement

A táppal etetett kiselefántok nem kis része elpusztul, ezért az Állatkertben mindent megtesznek azért, hogy az újszülöttet mégis rávezessék arra, milyen klassz dolog a csöcs. "Egy-két napunk van még, aztán jön a tápszer" – szabta meg Hanga a kísérletezés idejét. Miután vártak egy napot és az újszülött nem kezdett magáról szopni, meg kellett fejniük az anyát, a legelső szopás, és az ekkor csordogáló, úgynevezett föcstej ugyanis különösen fontos a bébi egészsége szempontjából. Elsőre nem akartak kockáztatni, ezért előbb elbódították a nőstényt, utána léptek akcióba. A bódítás kockázatos dolog, főleg az adagolás része, mert ha túl kevés altatót injekcióznak be, az elefánt aktív marad és jasszoskodni kezd, ha túl sokat, eldől, megsebesülhet és agyonnyomhatja a kölyköt. Elképzelni se lehet sokkal aranyosabbat egy szakszerűen elbodított elefántnál, ilyenkor ugyanis jól beszívott emberként elbizonytalanodnak, az ormányukat leengedik a földre, egy arasznyit lefektetnek belőle, a végét pedig felkunkorítják. Kell nekik egy biztos pont, aztán jól besztóndulva elálldogálnak. Ezzel a módszerrel az anyának szereztek egy jó délelőttöt, a kölyöknek meg majdnem másfél liter tejet. 

Másodjára már nem  vetették be a vegyi spanglit, hanem odahívták az állatot a régi elefántház rácsához, és kívülről megfejték. Még a vemhessége alatt tudatosan szoktatták hozzá az elefántot, hogy engedje a mellső lába közötti kaparászást. Az elefántok csöcse ugyanis a két mellső láb között van, kábé olyan pozícióban, mintha egy embernő négykézlábra állna. Az elefántnak nincs kibomborodó vagy lógó melle, ami nagy kár, csak a mellbimbó látszik ki, ami hosszúkás, hogy a kicsi a szájába tudja kapni. Azért rövidebb az újszülöttek ormánya arányában is, hogy kényelmesen az anya "hónapla" tájára tudják támasztani és alatt szopni. Hosszúkás a mellbimbó, de nem annyira, hogy a tehénhez hasonlóan meg lehessen markolni és megfejni, pár ujjal lehet dolgozni, ami pont annyi macerás, ahogy hangzik. Ezért tudtak másodjára csak pár decit szerezni. Ma, pár perccel ezelőtt volt egy harmadik fejés is.

Advertisement

Egyelőre az a taktika, hogy miután a kicsi megszerette a cumit, azt az anyja csöcse közelébe tartva szoptatják, hátha rákap a természetes bőrcumira. Ha 2-3 nap alatt sem, jön a tápszer és a bizonytalanság, hogy azt túléli-e. 

Vélemény, hozzászólás?