Az online média egyik legnagyobb átverése: kamu volt a vallásos focista rákban meghalt barátnőjének megható története

Egészen fantasztikus sztorit robbantott ki a Deadspin, a Gawker birodalom sportblogja.

Ősszel hónapokon át tartotta lázban a mainstream amerikai médiát egy drámai és megható történet: az egyetemi amerikaifoci-bajnokság egyik sztárjának, egy Hawaiiról származó, mélyen vallásos mormon játékosnak haldoklott a barátnője, aki előbb durva autóbalesetet szenvedett, majd alighogy felépült, kiderült, hogy rákos. Manti Te'o, a Notre Dame csapatának linebackere tavaly szeptemberben pár órán belül tudta meg, hogy meghalt imádott nagymamája, és imádott barátnője. Három nappal később ennek ellenére pályára lépett az esélyesebb Michigan State elleni rangadón, fantasztikusat játszott és a Notre Dame óriási győzelmet aratott.

Advertisement

Innentől vele volt tele a média, a nagy országos tévéadók reggeli és esti műsorai, a sport- és nemsport-lapok. És még ezt is lehetett fokozni, Te'o ugyanis a lány végakaratának engedelmeskedve szeptember 22-én nem ment el a temetésére, hogy játszhasson a Michigan (ez egy másik Michigan) elleni meccsen. Két interceptiont csinált, ami amerikai fociban góllal felérő védóteljesítmény, és megint nyertek.

Aki ezen nem sírt, annak tényleg nem volt szíve. Vagy ismerte a sztorit.

A halott barátnő, Lennay Kekua ugyanis sohasem létezett. Hoax volt, elképesztő médiahekk. A Deadspin bloggerei, Timothy Burke és Jack Dickey ugyanis fantasztikus online és való életbeli nyomozással kiderítették, hogy az egész sztorit Te'o egyik haverja találta ki, ő kreálta a barátnő twitteres személyiségét, sőt twitelő álrokonokat is teremtett. Ez a haver, Ronaiah Tuiasosopo, civilben egyfajta helyi Pajor Tamás, egy keresztény közösség mélyen vallásos zenészsztárja.

Advertisement

Az összetett konspiráció egy banális, ugyanakkor bizarr részlet miatt bukott meg. A lány twitteres profilképéhez a csaló ugyanis Tuiasosopo egyik régi osztálytársnőjének a Facebookra feltöltött fotóit használta fel. Sőt, egy friss fotó kedvéért Uiasosopo pár hete a Facebookon meg is kereste ezt az osztálytársnőt, és egy bizarr sztorit előadva (egy fénykép a csinos lányról segítené egy balesetet szenvedett rokona felépülését) rávette, hogy egy felirattal a kezében fotózza le magát. Ezután a fotót kirakta a kamu barátnő Twitter-oldalára. Végül részben ez buktatta le a konspirációt.

Az igen hosszú, de végig lebilicselő poszt itt olvasható. Azóta már a Notre Dame csapata és maga Manti Te'o is reagált. Te'o azt állítja, hogy aljas internetes átverés áldozata lett, mivel beleszeretett egy online megismert lányba, akivel személyesen sosem találkozott, csak írtak egymásnak és telefonon beszéltek. A minimum filmre illő sztori hihetelenül nagyot robbant: csak amíg ezt a posztot megírtam, félmillióan olvasták el a Deadspinen. 

Vélemény, hozzászólás?