Bajnai folytatja az orbánkodási versenyt, és gigantikus infografikával támad

Érezni lehetettt, hogy a végtelenül kínos, naiv választópolgárok egyes csoportjait egyenesen a Munkáspárt karjaiba kergető tojásáras, kádárista plakát valami újnak a hírnöke lesz. És tényleg! Máris kitették a Facebookra az Együtt 2014 új, ezúttal a rezsihazugságot leleplező grafikáját. Normális olvasónak ez is

Illustration for article titled Bajnai folytatja az orbánkodási versenyt, és gigantikus infografikával támad

Érezni lehetettt, hogy a végtelenül kínos, naiv választópolgárok egyes csoportjait egyenesen a Munkáspárt karjaiba kergető tojásáras, kádárista plakát valami újnak a hírnöke lesz. És tényleg! Máris kitették a Facebookra az Együtt 2014 új, ezúttal a rezsihazugságot leleplező grafikáját. Normális olvasónak ez is hátborzongató, de legalább eggyel összetettebb a "Bajnai-kormány alatt a tojásár is jobb volt" üzenetnél. Ez már pont olyan lett, szellemi és ténybeli megalapozottságát tekintve, mint a nagy ellenfél Orbán Viktor rezsicsökkentési kampánya. Gyönyörű eredmény a Más Hangon Beszélő Friss Erőtől!

Advertisement

A grafika alapötlete amúgy nem rossz, az Orbán-féle, a gáz- és villanyszámlát a rezsivel azonosító kommunikációhoz képest azt próbálja megmutatni, hogy mennyivel nőtt egy átlagos, magyar háztartás teljes rezsije az elmúlt években. Ehhez azonban olyan alapvető élelmiszerek és alavető termékek áremelkedését hozza föl példának, amelyeknek az árváltozásai vagy semennyire – benzin – vagy minimálisan – liszt, kenyér, tej – függnek az aktuális kormány ügyességétől. Persze az sem derül ki teljesen világosan, hogy pontosan mit is számítottak bele az igazi rezsiköltségekbe. A grafika üzenete ráadásul mintha az lenne, hogy Orbánék nem eléggé csökkentették a gáz- és villanydíjat, ami ijesztő érvelés.

Szerintem az történhetett, hogy Bajnait halálra idegesítette, hogy másfél-két éve minden, vele nem kifejezetten ellenszenvező blogger és elemző puhányozta és konfliktuskerülőzte, amiért nem telivér, rámenős politikusként lépett fel. Ha ez kell nektek, adok nektek igazi politikust – mondhatta magában, aztán elénk tolta ezt a béna grafikai elemekkel felturbózott Orbán-Gyurcsány-Medgyessy-koktélt.

Advertisement

A Grafikát amúgy kalandos úton lehet elérni: a Facebookra kiposztolt linkre kattintva egy olyan cikkbe jutunk, ahol rákattinthatunk egy PDF linkjére! Úgyhogy ide most a cikket linkelem, hogy ki ne maradjon a kép mellőle a magyarázó szöveg, ide pedig kapásból a képet, annak, aki a jelekből szeret olvasni.

Vélemény, hozzászólás?