Cink-exkluzív: Lövésnyomok vannak a Parlament falán

Illustration for article titled Cink-exkluzív: Lövésnyomok vannak a Parlament falán

Úgynevezett easter egget helyeztek el a felújított Országházban, sőt inkább az Országházon, mutatta meg stábunknak egy Öltönyös Forrás. A szokásoshoz képest annyi a különbség, hogy ez nem egy programozó, hanem egy kőfaragó üzenete az utókornak. Az üzenet annyiból áll, hogy a frissen felújított homlokzat egy pár négyzetméteres darabján meghagyták a lövésnyomokat. Azt még Öltönyös Forrásaink sem tudták, hogy második világháborús vagy 1956-os lövésekről van szó, de a lényeg szempontjából ez majdnem mindegy is.

Advertisement

Illustration for article titled Cink-exkluzív: Lövésnyomok vannak a Parlament falán

A lyukacsos rész az épület Kossuth tér felőli homlokzatán, az északi szárnyon, vagyis a metrótól messzebb eső szakaszon látható, a főemelet magasságában. Én a felsőházi ülésterem folyosójának egyik ablakán keresztül fotóztam le. 

Advertisement

Én a Józsefvárosban nőttem fel, ahol a házak természetes dekorációjához tartoztak a lövésnyomok. Akkoriban még jobban értettek a homlokzatkiakalításhoz, ezért a drámai hatást nem azzal fokozták, hogy kontrasztként felújították a homlokzat többi részét, hanem azzal operáltak, hogy mindenütt lyukak legyenek. Ez nekünk alkalmat adott az ábrándozásra, hogy mit tennénk, ha jönne egy szovjet vagy egy ávós, a nyugati filmes stáboknak meg az állandó háborúsfilm-forgatásra. 

Vélemény, hozzászólás?