Delejező látvány Millie Brown hányásművészete

Illustration for article titled Delejező látvány Millie Brown hányásművészete

Tíz éve okád színes tejet vásznakra, színpadokra és Lady Gagára a 27 éves londoni előadóművész. Sokkal inkább szép és furcsa, mint undorító, bár teljesen igazi és eléggé ki is készül tőle.

Advertisement

A Guardiannek adott interjújában Brown rögtön bedobja a legjobb szóviccet: „A testemmel akartam művészetet létrehozni. Azt akartam, hogy igazán belülről jöjjön.” Berlinben kezdte 17 évesen, és az egész szivárványt a színpadra hányta. Két óráig tartott, előtte napokig nem evett, hogy jól nézzen ki a végeredmény.

A végeredmény egyébként úgy néz ki, mint egy régi Apple-reklámmal kevert egyszerű Jackson Pollock-kép. Az amerikai absztrakt expresszionista festő képeihez hasonlóan Brownnál is érdekesebb a folyamat, mint a végeredmény. Az összefröcskölt vászon az csak egy összefröcskölt vászon, de ahogy Pollock mániákusan rohangál és csapatja a festéket, vagy ahogy Brown fekete magassarkúban, szenvtelenül lenyúl a torkán és – meglepő módon nehézkesen, kínlódva – színes tejet okád, az elég elképesztő.

Advertisement

Manapság a teljes szívárványt már nem szokta vászonra dobni, mert túl megterhelő, de két-három színnel simán tud dolgozni. Ezen a valós idejű felvételen négy színt használ:

Kiállított képei mellett Brown élőben is fellép, legutóbb Lady Gagával, a texasi South by Southwest fesztiválon. Először zöld tejet okádott az énekes melleire, majd mindketten felültek egy robotbikára, ahol előkerült a fekete tej. Egy kicsit olyan az egész, mint a nyugati civilizáció pusztulásának paródiája, elég meglepő, hogy ennek ellenére alapvetően nézhető, érdekes, és valahol elég vicces is.

Advertisement

Brown persze kígyót-békát kap, hogy művészetével a bulímiát népszerűsíti. „Annak, amit csinálok, nincs sok köze a táplálkozási zavarokhoz. Ha férfi lennék, senki nem mondaná.” A bulímia sokkal gyakoribb nők, mint férfiak körében – színpadi társa, Lady Gaga is szenvedett tőle korábban.

Öt évvel ezelőtt szójatejre kellett váltania, mert elkezdett undorodni a tehéntejtől. „Még az is lehet, hogy egyszer a szójatejet is megutálom” – mondta a guardianes Leo Benedictus kérdésére. És azt is elárulta, hogy az előadások során nem hányja ki az összes tejet, így később, egészen más körülmények között, folytatódik a buli, de annak már csak egy nézője van.

Advertisement

Fotó: Millie Brown tumblre

Vélemény, hozzászólás?