Doppingolnak-e a lékhorgászok? És a minigolfosok?

Illustration for article titled Doppingolnak-e a lékhorgászok? És a minigolfosok?

Meglepődtek a Wisconsin államban tartott lékhorgász-világbajnokság résztvevői, amikor eredményhirdetés után és ünneplés közben beállított az USADA – az Egyesült Államok doppingellenes hatósága.

Advertisement

A horgászok nem is értették először, hiszen az ő sportjuk nem kifejezetten az a fajta, ahol mondjuk oxycontint kellene rágcsálni vagy rendszeresen vérátömlesztést kellene végrehajtani, hogy a többieknél több süllőt fogjanak. A vizsgálat azért készült, mert a lékhorgászok elkezdtek lobbizni az olimpiai részvételért, és ehhez az egyik akadály a kötelező doppingvizsgálat. "Sörfogyasztást nem vizsgálnak, mert akkor mindenki megbukna" – viccelődött Joel McDearmon, az Egyesült Államok édesvízi horgászszövetségének elnöke.

A New York Times cikkéből egy csomó izgalmas dolog kiderült erről a fajta sporthorgászatról, de sokkal érdekesebb az a rész, ami a perifériasportok doppingtesztjéről szól. Ugyanis a megindult olimpiai lobbi miatt olyan sportágakra is rászálltak a vizsgálattal, mint a darts, a minigolf, a sakk és a kötélhúzás. Természetesen unalmas lenne, ha semmit sem találtak volna, de szerencsére a 2011-ben tesztelt 76 minigolfosból kettő doppingolt, ahogy egy sakkozó, két bowlingozó, nyolc görkorcsolyás és egy kötélhúzó is.

Advertisement

A 2013 World Ice Fishing Championship nyertese egyébként az orosz csapat lett.

Kép: New York Times

Vélemény, hozzászólás?